I TO JE HRVATSKA: Niti jedna zemlja Europe ne šalje 300.000 građana u blokadu u jednom danu

“18. listopada 2020. godine ostat će zapisan, ne samo u hrvatskoj povijesti, nego i u europskoj, da jedna zemlja u srcu Europe u samo jednom danu u blokadu pošalje 300.000 ljudi”, rekao je generalni tajnik Udruge blokiranih Mario Strinavić gostujući na N1 televiziji.

Komentirao je to što bi se, kako se najavilo, zaprimljene prijedloge ovrha naplaćivalo u tri faze: “Što očekujemo od ovih izmjena? Iskreno, ne znamo tko ih je i kada nabrzinu napravio, ali je očito sve napravljeno po nagovoru javnih bilježnika i samog ministarstva, da se razvuče taj dio, da u istom danu ne bi došlo svih najavljenih 170.000 ovrha. One će se podijeliti u tri faze, koliko sam vidio.”

Strinavić smatra da ovakve odluke Ministarstva pravosuđa “građanima neće donijeti ništa dobro”, te da “ništa dobro neće donijeti ni vjerovnicima”:

“Ministra osobno nisam razumio, ovo je prvi ministar pravosuđa koji ne dolazi iz pravosudne struke, govorio je dosta nejasno. Nije nam jasno po kojim kriterijima će ići ovrhe, tko će tu imati prednost ispred koga. Po meni bi bilo u redu da ovrhe idu onako kako su kronološki stizale. Svako drugo premještanje bilo bi protuustavno… Osim ako se radi o ovrhama koje proizlaze iz Obiteljskog zakona, znači alimentacija. One imaju apsolutno prvi naplatni red i tako mora ostati.”

Ima li načina da građani koji nisu bili blokirani, saznaju hoće li njihovi računi biti blokirani?

“Je li netko u blokadi ili ne, može saznati preko sustava e-građanina ili odlaskom u FINA-u. Ne bi se smjelo dogoditi da netko ode u blokadu, a tko do sada nije među ovih 234.000, da prethodno nije obaviješten da će biti u blokadi”, kazao je Strinavić za N1.

Komentiraj