I TO JE HRVATSKA: Nije baždarila stari drveni metar – poduzetnici kazna 4.500 kuna

Na Facebook stranici – Udruga Glas poduzetnika – mjere i reforme za Hrvatsku 2.0, moguće je pročitati najrazličitije komentare o tome kako se često zbog sitnica ili čak komičnih situacija kažnjavaju mali poduzetnici.

Obo što je još gore kažnjavaju se odmah novčanim kaznama poput “harača”, bez prethodne opomene i zahtjeva da se eventualni nedostaci odstrane u nekom roku.

O tome najbolje svjedoči objava Ljiljane Ivković, koja navodi:

“Imala sam trgovinu metražom. Stigao nadzor i kaznio me, 3000 kn firma i 1500 kn ja kao odgovorna osoba, jer je mome drvenom metru za mjerenje metraže istekao rok, nisam ga baždarila 2 godine nakon što sam ga kupila. Epizodu sa obnovom valjanosti metra pisati ću nekom drugom prilikom jer bi predugo trajalo. Postoji naime komplicirana procedura ako ga ne baždarite u roku”.

Stiglo je i pitanje Vesne Duvančić: Kako ćete baždariti drveni metar? Božeeee

Odgovor glasi: “Odnijeti ćete ga u Zavod za mjeriteljstvo gdje ćete poljubiti zaključana vrata a na portafon će Vas službenica pitati da li imate dogovoreni termin (prije covida)”.

Bilo je još mnogo komentara, a mnogi od njih ukazivali su na to kako valja hraniti na tisuće “uhljeba” i kako je stvarno nedopustivo da se malim poduzetnicima koji redom životare uzima novac bez prethodne opomene s uputama što valja i u kojem roku učiniti.