I TO JE HRVATSKA: Jedina gdje su europski tužitelji optužili dva ministra i dva gradonačelnika!

“Javnost nema pravo uvid u spis predmeta niti prisustvovati radnjama, ali to ne znači da je to tajan postupak. On može biti tajan ako se treba zaštiti interese žrtve, poput slučajeva seksualnih napastovanja”, rekla je profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Zlata Đurđević, gostujući na N1 televiziji.

“U fazi izvida i tajnih radnji mogu propasti dokazi ako izađu u javnost. Ali tu nikada nije bilo osuđujućih odluka niti je otkriveno tko iz sustava širi te informacije. Takvih curenja će i dalje biti. Informacije kakve smo do sada imali su i trebale izađi u javnosti. Radi se o sumnjama u korupciju visokih dužnosnika”, rekla je prof. Đurđević za N1.

“Opće je poznato da političari nemaju pravo na zaštitu privatnosti kao ostali građani, ali naravno oni imaju pravo na pravičan postupak i ne smije se kršiti presumpcija nevinosti. To znači da nekoga ne smije proglašavati krivim i ne vidim da mediji to rade”, napomenula je Đurđević.

“Mi imamo takvu istragu koju vodi DORH i ne postoji kontrola odbacivanja kaznenih pribojava. Nemate kontrolu nekih političkih tijela, poput neovisnog antikorupcijskog tijela, kojem će DORH donositi takve odluke. Dakle, ogromna moć je u rukama jedne osobe, a to je glavna državna odvjetnica”, rekla je.

“Mi smo jedno klijentističko društvo u kojem vrijede pravila klijentelama i nepotizma i izuzetno smo umreženi”, dodala je.

“Europsko tužiteljstvo je neovisno od vlasti i zato ono ima takve uspjehe što se tiče samih političkih progona. To je njihova nadležnost, za djela koja idu na štetu proračuna EU, a da bi to mogli morate biti na nekom mjestu. Hrvatska je zemlja s najvećim brojem prijava od strane samih građana, ali ne samo to, Hrvatska je i jedina država gdje imate dva ministra i dva gradonačelnika koji su do sada optužena od strane europskog tužitelja