I TO JE HRVATSKA: Hoćemo više djece, a kažnjavamo rodilje – što više djece, manja mirovina!

Ilustracija
Ilustracija

Svakoga dana možemo nečim potvrditi kako oni koji vode zemlji i ne znaju što rade. Eto, sada je otkriveno i kako stalno pričamo o demografskoj obnovi, a kažnjavat ćemo žene majke, tako što će imati manje mirovine od onih koje nisu rodile.

Naime, iako to nije za povjerovati, u izračun mirovine ulazi i vrijeme provedeno na rodiljnom, odnosono na roditeljskom dopustu.

A zna se da je u to vrijeme ženama uvijek bila i bit će manja plaća. Budući je u jeku rasprava o mirovinskoj reformi koju su mnogi dočekali na nož, Novi list je pitao hoće li i što biti predloženo kako bi se mirovine majki izjednačile s mirovinama žena koje nisu bile na rodiljnom dopustu, primjerice da im država nadoknadi razliku za mirovinski staž.

“Nakon provedenih analiza i iznalaženja najpovoljnijeg rješenja, pristupiti će se odgovarajućim izmjenama u skladu s financijskim mogućnostima. U suradnji s nadležnim Ministarstvom rada i mirovinskog sustava razmotrit će se mogućnosti osiguranja odgovarajućih doprinosa za mirovinsko osiguranje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta”, odgovorili su iz Ministarstva za demografiju.

A situacija danas izgleda ovako. Ako žena ima plaću 6000 kuna, pa je npr. 2005. rodila prvo dijete, a dvije godine kasnije i drugo, pa na rodiljnom dopustu provela dvije godine, tada je u prvih šest mjeseci primala maksimalno dozvoljenih 4.257, a u drugom dijelu 2.500 kuna.

To znači da će imati manju mirovinu od žene s istom plaćom koja nema djece. Da bude sve još gore, lošije se piše majkama blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta koje koriste pravo na rodiljni dopust do treće godine djetetova života, a koje su nakon isteka prve godine nekad primale 1.663 kune, dok je sad riječ o 2.328 kuna.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić za Novil list je rekla kako je prošle godine zaprimila pritužbu majke šestero djece zbog diskriminacije u mirovinskom sustavu jer će, unatoč višoj stručnoj spremi te stažu od 39 i pol godina, imati mirovinu, zbog majčinstva, od 2.400 kuna.

Komentiraj