I TO JE HRVATSKA: HDZ-ovci pozvali policiju da se za piće za Martinje progleda kroz prste

Podijelite članak

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Felak uputio je s govornice na otvorenju Obrtničkog i gospodarskog sajma u Križevcima neobični poziv policiji da progleda kroz prste pijanim vozačima tijekom Martinja, a ministar Darko Horvat ga je podržao.

“Zamolio bih načelnika policijske uprave da ovih dana njegovi djelatnici budu malo milostivi i da progledaju kroz prste onima koji će malo više “potrošiti” mošta ili vina jer, kao što svi znamo, potrošnja je pokretač gospodarstva i puni državni proračun te utječe na rast BDP-a. Stoga, uz preventivu, budimo malo milostivi ovih dana i budimo milostivi prema onima koji puno troše”, poručio je Felak s govornice, kako, prenosi portal Epodravina.

Potom se okupljenima obratio i ministar gospodarstva, HDZ-ov Darko Horvat, koji je umjesto kritike svom stranačkom kolegi, prihvatio njegovu inicijativu riječima.

“U nadi sam da će stvarno policijska uprava poslušati i zapamtiti vaše rečenice”, rekao je Horvat, kako piše Epodravina.

Kao da je ministar zaboravio da je baš Vlada u kojoj sjedi Saboru poslala novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, a Felak ga, zajedno s kolegama zastupnicima, podržao.

A taj novi zakonski tekst povećao je kazne za pijane vozače, pa tako vozač s više od 1,5 promila riskira kaznu od 10 do 20 tisuća kuna.

Prema analizi prometnih nesreća od 2016. do 2018. godine, za smrt svake četvrte osobe u prometu kriv je pijani vozač. U tom su razdoblju vozači pod utjecajem alkohola skrivili čak 12.989 prometnih nesreća u kojima je poginulo 235 osoba (24,6 posto), teško ih je ozlijeđeno 1.709 (20,7 posto), a lako 5.524 (15,8 posto).

Komentiraj