I TO ČUJEMO: Nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion – kaže Krstičević

Večernji list objavio je da posjeduje dokument američkog State Departmenta poslan Izraelu, prema kojemu Izrael Hrvatskoj može prodati zrakoplove F-16 u takozvanoj Barak konfiguraciji.

U dokumentu se, prema pisanju lista, navodi i specifikacija u kojoj stoji da F-16 Hrvatskoj može biti isporučen s izraelskim “mozgom” zrakoplova, takozvanim misijskim računalom. Ruši li to tvrdnje da je za propast posla kriva hrvatska strana? Evo reakcija:

Vlada je učinila sve da nabavi borbeni višenamjenski avion, ponavlja i danas, iz doline Neretve, ministar obrane Damir Krstičević.

“Pa nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion. Uključeno je puno ljudi, gledali smo i koristili iskustva drugih. Vidjet ćemo kompletno sve, sve ćemo staviti u saborsku raspravu. Jako je puno dokumenata, jako je puno izazova i problema oko tog posla”, rekao je Krstičević.

“Imali smo i dobre namjere i detaljan proces”, ističe premijer Andrej Plenković.

“Ponavljam vam, odgovornost je preuzeo Izrael. U ovom konkretnom slučaju, institucije SAD-a to nisu dale iz razloga koji su vjerojatno jasniji njima nego nama i vama i Izraelu, čini mi se”, izjavio je Krstičević.

Da je priča puno mutnija nego što se čini, smatra SDP-ovac Gordan Maras:

“Netko se nadao da će vjerojatno ishoditi odobrenje SAD-a putem nekih lobista. Tko zna koliki je tu interes i koliki se novac vrtio. Na kraju su se svi nadali da će se to ipak realizirati, da će biti nekih poslova za neke konzultante i one koji su u privatnom sektoru, a vjerojatno su povezani s ovima koji su bili u poslu s avionima”, smatra Maras.

SAD je dao suglasnost da Izrael može avione dati na uvid, istaknuo je HDZ-ov zastupnik i član saborskog Odbora za obranu Miroslav Tuđman.

“Inače nemate čak ni pristup tome. Tako da su sve te predradnje bile dogovorene, odnosno prihvatili su ih Izrael i Amerika, a promjena je očito došla u zadnji čas”, smatra Tuđman.

A o odgovornosti ministra obrane kaže: “On je bio odgovoran jer se u tom dokumentu, koji kao njemu ide u prilog, govori da se još od Amerike treba dobiti dopuštenje”, rekao je Tuđman.

Je li objava Večernjeg lista dokaz da hrvatska strana nije odgovorna za propali posao nabave, pitali su novinari još jednog člana Odbora za obranu, SDP-ovca Igora Dragovana.

“Ono što ja mogu vidjeti i što sad svi vide jest to da su se vodili intenzivni razgovori u postupanju kako bi se ta dozvola dobila. Na kraju se nije dobila, izgubljeno je određeno vrijeme i vrlo vjerojatno će Vlada, kada to bude smatrala potrebnim, donositi odluku što dalje činiti u vezi s nabavom višenamjenskog borbenog zrakoplova”, smatra Dragovan.

 

 

A do tada, svoj dojam o propalom poslu s avionima svi će moći izreći kada Sabor na dnevni red uvrsti interpelaciju koju je predao SDP.