I SMRT POSTAJE SKUPA: U Zagrebu za ukup najmanje 7000 kuna – grobnice od 40 do 200 tisuća!

U Hrvatskoj je teško živjeti, ali i sve skuplje umrijeti, osobito u Zagrebu gdje su drastično podignute cijene, to od ukopa, preko kremiranja, pa do održavanja grobova.

Ukratko, valjat će ubuduće platiti 900 kuna više za ispraćaj pokojnika, 100 kuna više za godišnju naknadu za održavanje groba, i to u Zagrebu, jer  Gradska groblja od nedjelje imaju novi cjenik.

“Ono što smo uskladili su cijene od 836 artikala koliko imamo u ponudi u sadašnjem cjeniku, mi smo ih promijenili 50. To se odnosi na grobnu naknadu, odnosi se na sami ispraćaj, na neke pogrebne usluge”, rekao je Patrik Šegota, voditelj podružnice Gradska groblja Zagreb za RTL.

“Klasičan ukop, prosječna cijena naših usluga je od nekih sedam, sedam i pol tisuća kuna pa na više. Ovisi o cijeni, odnosno odabiru lijesa, pa o cijeni grobnog mjesta ako se kupuje”, rekla je Lahorka Ivanek iz Gradskih groblja Zagreb

Najjeftinije je zakupiti uređeni grob čija je cijena od 2500 kuna na više. Kaseta za urne košta od 14 do 33 tisuće kuna. Betonirana grobnica za četvero pokojnika od 40.000 do čak 207.000 kuna.

Čak 8.000 tisuća ljudi na godinu se pokopa na zagrebačkim grobljima. Da je umrijeti skupo, građani znaju, pa se godinama pripremaju na taj neizbježni trošak plaćanjem pogrebne naknade.

Iz Gradskih groblja kažu – cijene su morali dići jer posluju u minusu. Žele doskočiti i crnom tržištu na kojem se grobovi prodaju u oglasniku jer je potražnja ogromna. Ali i jer dvadeset osam groblja kojima upravljaju vape za obnovom. U planu je proširenje Aleje ispraćaja, ali i obnova Krematorija i postojećih Arkada. Do konca iduće godine trebala bi početi izgradnja i novih arkada na južnoj strani Mirogoja.

To znači oko 20 tisuća grobnih mjesta više. I s ovim novim cijenama, kažu iz Gradskih groblja, pokopati se u Zagrebu i dalje je jeftinije nego u ostatku Europe, piše RTL.

“Ono što kod nas sada stoji oko 150 eura, u Italiji je 511. U susjednoj Sloveniji je usluga kremiranja 250 eura”, rekao je Šegota, a može se i platiti na rate.