I SMRDLJIVI MARTINI NAPADAJU: Prava najezda dosadnih kukaca koji sišu i krv

smrdljivi martin 1

PAZITE SE Smrdibube preplavile Srbiju: Ima ih koje sisaju krv!

Smrdljivi Martini, kukci polukrilci, poznati su i kao “smrdljive stjenice” i “štitaste stjenice” zbog toga što su oblika štita.

A sada mediji u susjednoj Srbiji pišu kako je primijećena prava najezda tih smrdljivaca, a posebno se to osjeća u Beogradu. Za sve je kriva promjena klime.

Ove godine ih ima mnogo više nego ikada ranije, a ono što vjerojatno mnogi ljudi ne znaju je da mogu i gristi i sisati krv, a sve to može biti veoma bolno, piše beogradski Alo.

Inženjer poljoprivrede Dragan Živković rekao je da su klimatske promjene prouzrokovale migraciju ovih kukaca koji se, pritom, izuzetno brzo razmnožavaju.

U Srbiji ima najviše zelenih i smeđih smrdljivih Martina. Neke vrste se hrane krvlju i to tako što buše kožu rilcem.

Kad grizu nastaje bol, a svrab potom ne prestaje danima.

Suzbijanje ide veoma teško, pišu mediji, jer za sada u Srbiji nema registriranih pravih preparata, a primjena insekticida ne daje zadovoljavajuće rezultate.

Brojni su i rasprostranjeni po svijetu, a poznato je više do 5.000 vrsti. Najradije obitavaju na zeljastom bilju, drveću i grmlju. Dužina im je od 0.5 do 2.5 cm. Naziv “smrdljivi Martini” zahvaljuju sposobnosti izlučivanja izrazito smrdljive tekućine iz žlijezda na prsima kao obranu protiv neprijatelja.

Najčešće je smeđe boje s naranđastim nogama. Hrani se uglavnom sokovima lisnatog drveća, voćem a jedu i druge insekte.

Tijekom ljeta ženke snosu jaja u pukotine kora drveća iz kojih se razviju larve koje prezime zimu, a na proljeće se razvijaju odrasle jedinke.