I ONI SE VRAĆAJU S MEDALJAMA: Zašto ne ulažemo dovoljno u mlade genijalce?

robotika, genijalci

S medaljama oko vrata, osim sportaša, sa svjetskih natjecanja sve češće se vraćaju i naši mladi genijalci. Rezultati su neupitni, no kolika su naša ulaganja u njih i hoćemo li ih zadržati kod kuće?

Piše: Jurica Gašpar

S tri zlatne medalje kući se iz dalekog Japana vratilo devet ekipa učenika osnovnih i srednjih škola s natjecanja u robotici. Robote su programirali da svladavaju prepreke, izlaze iz labirinta ili igraju nogomet. Da nije sponzora i donatora, teško bi učenici otputovali na prvenstvo, kazao je za RTL pri dolasku u Zagreb učitelj tehničke kulture i mentor ekipe CroAdriatic, Zoran Vukić.

“Treba angažirati političare, odnosno lokalnu zajednicu da ulažu u ono što je prepoznatljivo, odnosno ono što donosi rezultate”.

Nešto prije Japana, šest hrvatskih učenika odabrano je u prestižnoj konkurenciji najboljih mladih znanstvenika u svijetu. Nagradu Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti za buduće znanstvenike dobili su neovisnim odabirom vodećih vodećih svjetskih sveučilišta, znanstvenika i dobitnika Nobelove nagrade. Radovi ovih mladih genijalaca, ravna su i njihovim puno starijim kolegama.

Jedan od nagrađenih je Borna Branimir Vuković, učenik 3. razreda V. zagrebačke gimnazije, koji pojašnjava svoje otkriće. “Istraživao sam ulogu nekodirajućih RNA u procesu razvoja stanica u mrežnici. Otkrio sam 13 novih RNA koji sudjeluju u tom procesu. Sljedeći korak je da se eksperimentalno provjeri koja je konkretna uloga tih nekodirajućih RNA, nakon što sam ja otkrio da ona postoji.”

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak čestitala je mladim snagama na vrhunskim uspjesima, te je u intervjuu za Media servis ponešto i obećala.”Mi svakako radimo na tome da se STEM prepoznaje, da u ulažemo i sredstva. Trebalo bi posebno naglašavati te uspjehe. Oni moraju biti u medijima, a ja se nadam da ćemo u ministarstvu osmisliti u sljedećih godinu dana i programe koju će posebno promovirati uspjehe naših mladih znanstvenika u ovom području. Oni stvarno jesu znanstvenici, jer taj način istraživačkog pristupa nastavi je ono što bismo inače trebali promovirati u školama”, kazala je ministrica.

Svega toga svjesni su, osim u Ministarstvu i u Međunarodnom društvu primijenjenih bioloških znanosti, čiji predsjednik Dragan Primorac zaključuje.”Mi radimo jednu drugačiju Hrvatsku. Hrvatska, koja neće biti puna onoga za što mi nismo zaslužni, a to je hvala na račun otoka, obale i slično. To smo naslijedili i to je prelijepo, ali mi gledamo jednu drugačiju Hrvatsku. To je Hrvatska koja će biti konkurentna, temeljena na znanju i koja će imati budućnost”.

Komentiraj