I DALJE POTRESI: Udario noćas 3,9, pa opet ujutro u 9:35 snagom 3,1

U središnjoj Hrvatskoj noćas se osjetio novi jači potres, magnitude 3.9 po Richteru.

Izvor: Media servis

Novi potres pogodio je središnju Hrvatsku nešto prije 00:30 sati.. Magnituda mu je bila 3,9 po Richteru, piše EMSC kratko na svojim stranicama.

No aplikacija im je opet zatrpana i jedva se otvara. Prema komentarima, potres se osjetio i u Zagrebu, Bjelovaru, Karlovcu, a na aplikaciji piše, i u BiH.

Umjeren potres magnitude 3,1  stupnja po Richteru pogodio je u ponedjeljak u u 9,35 sati petrinjsko područje, izvijestila je hrvatska Seizmološka služba.

Gotovo dva tjedna nakon razornog potresa u Baniji se i dalje utvrđuju razmjeri štete i nastoje sanirati posljedice, uklanjaju se ruševine. S jučerašnjim danom prijavljeno je više od 30 tisuća oštećenih stambenih objekata, dok ih je pregledano gotovo 15 tisuća, od kojih je zasad neuporabljivo ili privremeno neuporabljivo njih 5496. U Sisku su jučer bili premijer Andrej Plenković i ministar, te šef Stožera za obnovu Tomo Medved. Povod – nakon višednevnih priprema skinuta je 14 metara visoka i 15 tona teška kapa zvonika sisačke katedrale.

“S obzirom da se toranj nagnuo i predstavlja ugrozu ovo je donekle slična operacija kao u Zagrebu na katedrali. To je važan događaj i došlo smo ga popratiti i dati podršku vatrogascima koji na tome rade”.

Vlada u četvrtak planira izaći s prijedlogom zakona o obnovi, a danas bi se trebao održati sastanak s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom. Plenković je izvijestio i kako je dogovorena nabava 600 stambenih kontejnera i otkup 250 mobilnih kućica za potresom pogođena područja.

“Nakon održanih razgovora u četvrtak i petak dogovorili smo narudžbu više od 600 stambenih kontejnera sa nekoliko hrvatskih tvrtki koje će ih proizvesti u najkraćem roku. Imat će sanitarni čvor, kupaonu, kuhinju, krevete, stolove, bit će spremni da se na njih priključi struja i voda. Istodobno sa hotelskim kućama smo dogovorili otkup otprilike 250 kućica.”

U međuvremenu, u Glinu su preko udruge “Ljudi za ljude” stigle mobilne kućice prilagođene zimskim uvjetima, koje se raspoređuje po okolnim selima. Dodajmo i kako od danas pripremu toplih obroka na potresom pogođenom području preuzima državna firma Pleter.

Komentiraj