I BEROŠ PRIZNAJE: Među zadnjim zemljama smo koje nemaju hitnu helikoptersku pomoć

Nakon slučaja gubitka ploda trudnice s Brača ponovno je aktualizirana tema hitne helikopterske medicinske pomoći koja u Hrvatskoj još uvijek nije implementirana.

Izvor: Media servis

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je kako se krenulo u realizaciju tog projekta u kojem je tražena i pomoć Europske komisije.

“Moramo biti dovoljno mudri i pametni i naći način. Ovo sad što radimo je način nalaženja balansa između financiranja iz europskih sredstava koliko je moguće i naravno iz proračuna.

Kada je riječ o samom natječaju vidjeli smo koliko je on kompleksan. Stoga smo se odlučili na vrijeme potražiti pomoć Europske komisije ugovaranjem konzultanata koji nam pokušavaju pomoć. Neće biti javni natječaj na razini Hrvatske nego međunarodni i stoga smo tražili pomoć, a sve u namjeri da čim prije realiziramo.”

Beroš o uvođenju hitne helikopterske medicinske pomoći bruji već neko vrijeme a ukoliko ne uspije smatrat će to osobnim porazom.

“Pomozimo svi skupa, zasučimo rukave svi skupa i napravimo to za hrvatskog pacijenta. Žalosno je što smo jedna među zadnjim zemljama koja nema implementiranu hitnu helikoptersku medicinsku službu stoga upravo od svog prvog dana govorim da je potrebno implementirati, razviti. Ako ne uspijete ministre što onda? Kriv sam.”