HZJZ OBJAVIO: Treća doza protiv koronavirusa već i nakon tri mjeseca

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dopune preporuka za cijepljenje protiv Covida.

Između ostalog, preporučuju da se treća doza cjepiva primi prije isteka šest mjeseci od druge doze, a najranije tri mjeseca poslije. Izmjene HZJZ-a prenosimo u nastavku.

“Cjepivo Comirnaty odobreno je za primjenu u djece od 5 do 11 godina starosti.

S obzirom na to da ima sve više dokaza o slabljenju zaštite od infekcije nakon primitka primarnesheme cijepljenja, neovisno o vrsti primijenjenog cjepiva; s obzirom na to da je slabljenje zaštite od infekcije uočeno u svim dobnim skupinama; s obzirom na to da ima sve više dokaza o tome da primjena dodatne doze poboljšava razinu zaštite, preporučljivo je docjepljivanje protiv bolesti COVID-19.

Nije pogrešno docijepiti prije isteka od šest mjeseci. Treća doza koja je primijenjena najmanje trimjeseca nakon druge doze priznaje se kao docjepna doza.

Nije pogrešno primiti cjepivo niti s razmakom manjim od šest mjeseci. Pravila za izdavanje digitalnih COVID potvrda nisu, nažalost, usklađena sa stručnim preporukama, tako da ako osoba želi dobiti digitalnu COVID potvrdu na temelju jedne doze nakon preboljenja,treba primiti tu jednu dozu unutar 180 dana od pozitivnog PCR testa”, izmjene su koje je objavio HZJZ.

Popis svih preporuka nalazi se OVDJE.