HUP TVRDI: I dalje nedostupno više od 630 pomagala s liste HZZO-a

HUP-ova koordinacija za medicinske proizvode oglasila se povodom započetih pregovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje oko medicinskih pomagala s liste HZZO-a.

Kazali su da unatoč pregovorima, hrvatskim pacijentima je i dalje nedostupno više od 630 medicinskih pomagala s liste HZZO-a.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Unatoč započetim pregovorima s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, hrvatskim pacijentima je i dalje nedostupno više od 630 medicinskih pomagala s liste HZZO-a. Prema dostupnim informacijama proizvođači i distributeri su poslali više od 1500 zahtjeva za povećanje cijena medicinskih proizvoda i pomagala što im je omogućeno izmjenom Pravilnika o mjerilima za stavljanje medicinskih proizvoda na osnovnu i dodatnu listu.

HUP-ova koordinacija za medicinske proizvode upozorava na izrazito sporu proceduru obrade poslanih više od 1.500 zahtjeva zbog čega je upitna mogućnost opskrbe medicinskim i ortopedskim pomagalima za više od 200.000 pacijenata. Trenutačno su najpogođenije osobe kojima trebaju proteze i invalidska kolica, pacijenti s problemom inkontinencije, ali i mnogobrojni pacijenti koji imaju potrebu za drugim medicinskim proizvodima. Upravo zbog te spore procedure, HUP-ova Koordinacija za medicinske proizvode smatra da se ne može očekivati brza normalizacija isporuke proizvoda, te podsjeća da je HZZO obećao izvanredne sastanke svojih stručnih tijela na kojima će se raspravljati o pristiglim zahtjevima.

Foto; Pixabay.com

Jedini su pomaci napravljeni u skupini stoma pomagala i pomagala za probavni sustav te peritonejsku dijalizu za koje je Upravno vijeće HZZO-a prihvatilo podizanje cijena. Unatoč tome što su završeni pregovori za skupine inkontinencije i pomagala za kretanje i dalje nema naznake kada će predani zahtjevi biti obrađeni i odobreni. Važno je istaknuti da neke grupe pomagala još nisu dobile nikakvu konkretnu povratnu informaciju te ne znaju niti u kojoj su fazi njihovi zahtjevi (primjer medicinska pomagala za dijabetes) pa se ne može ni očekivati brza normalizacija isporuke proizvoda.

Iz HUP-Koordinacije za medicinske proizvode upozoravaju da je situacija s medicinskim pomagalima na listi HZZO-a već duže vrijeme neodrživa, a posljednje smanjenje cijene od strane HZZO-a u prosincu prošle godine rezultiralo je poremećajem na tržištu. Zbog preniskih cijena te ignoriranja inflacijskog rasta troškova pomagala, čija je nabavna cijena samo prošle godine porasla i preko 40 posto, došlo je do nedostupnosti čitavog niza proizvoda s liste HZZO-a.

HUP-ova Koordinacija za medicinske proizvode kao jedino rješenje za vraćanje medicinskih pomagala na listu HZZO-a, ali i za nužno uređenje ukupnog tržišta medicinskih pomagala, vide u ispunjenju tri zahtjeva:

·hitno povećanje cijena HZZO-a za sve skupine,

· izmjene Pravilnika o mjerilima za određivanje cijena pomagala te uklanjanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda,

· promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala za kategorije koje su znatno ispod prosjeka Europske unije.