HULIGANI MEĐU PROSVJEDNICIMA: Fizički napali kolegu s RTL-a Latkovića i vikali “RTL odlazi”

Na današnjem prosvjedu protiv covig potvrda i uopće protiv odluka Stožera, koji je bio u Zagrebu, neki su verbalno vrijeđali novinare, a bilo je i divljaka koji su udarali kolegu s RTL-a Gorana Latkovića.

“Cijelo vrijeme su nas vrijeđali, uopće sve novinare. Skandirali su: ‘RTL odlazi!’”, ispričao je kasnije Latković, koji se s prosvjeda javio uživo.

Kako javlja RTL Latkovića su fizički napali i udarili. Prosvjednici su verbalno napadali i ostale novinare koji su izvještavali s prosvjeda, javlja RTL.

“Ovo je naš posao i morali smo izvještavati. Dogodilo se sve u gužvi među prosvjednicima. Prvo je krenulo s verbalnim napadima, zatim i guranjem, a onda sam dobio lakat u rebra i dva udarca u glavu. Ne znam ni tko me udario , ali ću svejedno sve prijaviti policiji”, rekao je Latković za N1.

Na prosvjedu protiv Covid mjera, na kojem se okupljeni pozivanju na slobode, napadnuta je i ekipa Nove TV.

Novinarku Petru Buljan zajedno sa ostatkom novinarske ekipe, tijekom obavljanja njihova posla, okružila je grupa prosvjednika koji su ih zatim u verbalnom napadu izvrijeđali.

„Bili smo među ljudima i snimali izjave. Odjednom nam je nekoliko pojedinaca počelo vikati da smo plaćenici i dobacili su nam nekoliko uvreda. Ljudi okolo nas su se okupili i počeli skandirati Nova TV odlazi te su počeli naguravati snimatelja. Nakon nekog vremena smo se udaljili od te grupe ljudi“, opisala je verbalni napad Buljan.

Iz Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića osudili su u subotu napade na novinare koji su izvještavali s prosvjeda protiv covid potvrda, poručivši kako pravo na prosvjed ne može postati pravo na nasilje.

“Fizički i verbalni napadi na novinare koji obavljaju svoj posao nisu prihvatljivi i osuđujemo ih. Pravo na prosvjed ni u kom slučaju ne može postati pravo na nasilje”, objavio je Ured predsjednika RH večeras na Twitteru.

Napade na novinare osudili su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, SDP, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić na Twitteru je poručio da je riječ o divljaštvu i kukavštini prosvjednika.

“Kakvo divljaštvo i kukavičluk prosvjednika koji su napali s leđa novinara dok je izvještavao za RTL. Tzv. borci za slobodu ugrožavaju slobodu i prava većine odgovornih u društvu! I to na dan kad imamo 65 umrlih. A danas otkrivaju i svoj politički predznak”, napisao je Milić.