HSS O ORBANOVIM KARTAMA: Plenković je neobični “slijepac” i njegova je šutnja gromoglasna

U svakom od nas živi čudan slijepac. Možemo jasno vidjeti sve osim sebe samoga, kažu u svom priopćenju iz HSS-a, komentirajući činjenicu kako ni premijer Plenković, ni Vlada, a niti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nisu reagirali na još jednu jasnu poruku mađarskog predsjednika Viktora Orbana, koji opet na kartama pokazuje veliku Mađarsku.

U nastavku priopćenja HSS kaže:

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osim što ne vidi sebe samoga, teško razabire i stvarnost oko sebe, jer mu stranački drugovi plješću, i za svaki promašaj i za svaku glupost. To je, pak, promašena politička strategija prouzročena tzv. kratomanskom paranojom ili cezarizmom.

Predsjednik Vlade, Vlada, a ni Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nisu reagirali na još jednu jasnu poruku mađarskog diktatora Orbana, koji se obratio mađarskim studentima pred zemljopisnom kartom „velike Mađarske“, na kojoj je ucrtan i dobar dio hrvatskoga teritorija. Nije to prvi put da Orban iskazuje pretenzije prema hrvatskim krajevima, ali predsjednik Vlade RH Plenković šuti, a ta je, pak šutnja – gromoglasna.

Ne vidi predsjednik Vlade RH Plenković hrvatske krajeve u „velikoj Mađarskoj“, ali vidi, primjerice da su Anka Mrak-Taritaš i Rada Borić, na protestnoj virtualnoj sjednici Skupštine grada Zagreba sjedile – na Trgu sv. Marka – preblizu jedna drugoj. Spočitava Plenković nepridržavanje fizičke distance zagrebačkoj oporbi, a sam se neprimjereno (nevirtualno) „grli“ s Orbanom. Usudi se predsjednik Vlade RH Plenković dijeliti lekcije zagrebačkoj oporbi, ali se ne usudi reagirati na grubu provokaciju mađarskog kolege Orbana, koji bi prekrajao Europu. A taj i takav Orban je Plenkovićev prijatelj.

Osim što ne vidi da mu mađarski kolega zasad samo virtualno otima hrvatske krajeve, Plenković ne vidi da se u Zagrebu, čijom Skupštinom predsjeda HDZ, ni mjesec i pol dana nakon potresa ne radi gotovo ništa. Ne vidi Plenković da su Zagrepčani prepušteni sami sebi, ali predbacuje oporbi što nije posjetila – kao on – crkvu sv. Marka. I to na dan potresa! Koji pothvat i koja hrabrost hrvatskog premijera, nadmenog u Hrvatskoj, a uslužnog i povodljivog u Europi!

Nakon što mu je Tomislav Tomašević predbacio kako se Skupština 1880. sastala tri dana nakon potresa, a sada kada njome upravljaju HDZ i Milan Bandić, HDZ-ov žetončić, za virtualnu sjednicu joj treba gotovo dva mjeseca, Plenković se počeo hvaliti kako je jučer imao na videu cijelu Europsku uniju!? Zašto onda ne može, jel’, virtualno zasjedati Skupština grada Zagreba?! Katastrofa od logike. Predsjednik Vlade ne može putovati Europom, a u Zagrebu se ljudi mogu sastajati na sjednicama, što se svakodnevno čini i u Saboru. Ali, HDZ je virtualnom sjednicom želio zaštititi svoje i Bandićevo nečinjenje.

Nažalost, Plenković sve što čini, čini zbog vlastitih i stranačkih interesa. Zato je i slijep, na ne baš bezazlene provokacije mađarskog mu prijatelja, kao što je i slijep na probleme Zagrepčana. No, uvjereni smo da će se prema naputku ministra Božinovića, građani Zagreba sjetiti i pri glasovanju tko se kako ponašao u vrijeme ove dvostruke krize, u kojoj su ugrožene egzistencije, slobode te izgubljeni brojni domovi.