HSS I SDP ZAJEDNO: Je li pravi razlog to što je HSS tri puta prevaren od HDZ-a?

Podijelite članak
Krešo Beljak, predsjednik HSS-a
Krešo Beljak, predsjednik HSS-a

HSS je izabrao SDP i Narodnu koaliciju s kojima će izaći na prijevremene parlamentarne izbore.

Njihovi bivši partneri su ih prevarili tri puta, kažu, pa je ovo najbolja, ali teška odluka zbog koje žale u HDZ-u i plješću u SDP-u, prenosi Media servis.

Nakon gotovo pet sati vijećanja HSS je objavio odluku: na prijevremene parlamentarne izbori izlazimo u koaliciji s SDP-om. Od 105 prisutnih članova za je bilo 87 članova Glavnog odbora, protiv njih 13 i 5 suzdržanih. Zadovoljan je predsjednik stranke Krešo Beljak.

“Detalje ćemo dogovoriti ovih dana. Nismo razgovarali o foteljima nego programima, o tome što to znači za HSS. Ipak je to veliki preokret. Vodili smo se razumom a ne srcem, srce je htjelo da idemo sami. U ovom trenutku je ovo bolja opcija”, kazao je Beljak.

U HSS-u kažu da su bivši partneri HDZ-ovci pogazili tri sporazuma s HSS-om. Analitičari kažu da su se jednostavno priklonili onima koji imaju više šanse za pobjedu. Budući šef HDZ-a Andrej Plenković žali zbog odluke HSS-a čije je vodstvo tražio da ih čeka. Plenković smatra da su HDZ i HSS prirodni partneri.

“U ovom trenutku mi se čini da je ovakva odluka donesena prije svega zbog očito neke konkretne matematike i brojeva na izbornim listama. Ja smatram da se politička partnerstva trebaju gledati dugoročno i strateški na temelju programa i svjetonazorskih načela i u ovom trenutku vjerujem da je HDZ jedina istinska narodnjačka i demokršćanska politička opcija na hrvatskoj sceni s obzirom na jučerašnju odluku HSS-a.”

Zoran Milanović, predsjednik SDP-a
Zoran Milanović, predsjednik SDP-a

U SDP-u pozdravljaju HSS. “Pozdravljam odluku HSS-a koji je izabrao suradnju sa SDP-om i prepoznao da ta suradnja znači siguran smjer za Hrvatsku. Uvjeren sam da upravo Narodna koalicija može osigurati Hrvatskoj stabilnost i uvjete za nastavak rasta. Siguran sam da će građani prepoznati širinu ideja, vrijednosti i programa koje ovakva Narodna koalicija predstavlja. Ovo je dobar izbor za Hrvatsku”, napisao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović na Facebooku.

Navodno SDP HSS-u nudi četiri do pet mjesta u Saboru, Ministarstvo poljopoprivrede, pomoćnike, agencije. Neki smatraju da će to biti najskuplje plaćeni mandati za stranku koja uživa potporu od 2 posto.

U HNS-u koji anketno stoji tek nešto bolje, ima nezadovoljnih velikodušnom ponudom HSS-u. Zoran Milanović tek treba okupiti koaliciju širu od one Hrvatska raste. Spekulira se da bi iz priče mogli ispasti laburisti, a da HSU neće moći zadovoljiti svoje ambicije. No, Gordan Maras za MS govori o širini SDP-a:

“Mi smo spremni i okupljamo sve one stranke koje žele Hrvatsku gurati prema naprijed, progresivno u svakom smislu”.

SDP će sutra na sjednici Glavnog odbora osnovati izborni stožer.

Komentiraj