HSP SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE: Sva neispunjena obećanja HDZ-ovog župana Bobana

HSP Splitsko dalmatinske županije je, na polovici mandata aktualnog župana i županijskih vlasti, sumirao rezultate učinjenog u zadnje dvije godine od kada obnašaju vlast, nakon čega možemo konstatirati da je odnos obećanog i započetog, po započeto poražavajući.

Na početku mandata aktualni župan Blaženko Boban naglasio je da želi razvijati županiju u tri pravca:

– prvi je suradnja s nacionalnom razinom vlasti

– drugi su županijski razvojni projekti

– treći je suradnja s lokalnim zajednicama, odnosno gradovima i općinama na području SDŽ

Uz projekte koje je opisao posebno je naglašavao demografski projekt “Tu je tvoj dom” koji je doživio totalni fijasko jer iseljavanje bilježi porast, a isto tako zbog loše državne politike prema ruralnim krajevima opustjela su mnoga sela i nastavi li se ta loša, antidemografska politika posljedice će biti porazne, što se već sada vidi po manjem broju upisanih učenika u osnovne škole, a bude li se demografske mjere i dalje ignoriralo upitno je kakav će taj broj biti za deset godina. Umjesto da preuzme svoj dio odgovornosti za stanje, osobito u Zagori župan Blaženko Boban za iseljavanje iz Zagore danas krivi novinare.

Nabrojati ćemo samo neke obećane infrastrukturne objekte koji su obećani a nisu ni započeti:

– Lećevica tunel Kozjak, propali projekt koji je vraćen na početak,

– Izgradnja Regionalnog centra čistog okoliša Lećevica, od toga najvjerojatnije nema ništa pošto pravni spor još uvijek traje.

– Cestovni i željeznički most Split-Kaštela

– Međunarodni željeznički i autobusni terminal na Kopilici

– Brza cesta Mravince – TTTS – Omiš, stanje nikada gore i nikada veće gužve,

– Galenski laboratorij u Dugopolju

– “Pomorsko je dobro”, projekt vezan uz transparentnost u procesu dodjele koncesija i koncesijskih odobrenja, – pogodovanje i apsolutna netransparentnost, kao i nepridržavanje Pravilnika o dodjeljivanju koncesija

– EU projekt županijske agencije RERA i grada Trilja u radnoj zoni Čaporice – poduzetničko-upravni Centar agropoduzetništva 3LJ, kojim bi se trebali stvoriti uvjeti za jačanje agropoduzetničkog okruženja na području Trilja i šireg dalmatinskog zaobalja.

– EU projekt “Jadro – izvor života”, koji su na poziv za promicanje održivog razvoja prirodne baštine zajednički prijavili Grad Solin, županijska agencija RERA, županijska javna ustanova “More i krš” i TZ grada Solina. Projekt je vrijedan više od 24 milijuna kuna, od čega se 80 posto financira nepovratnim sredstvima EU-a kroz OP “Konkurentnost i kohezija 2014.– 2020.” – ne postojane pročistača, dodatno zagađenje kao i trajno uništenje pitke vode kroz planirani Centar u Lećevici

– Izgradnja, uređenje i obnova luka, lučica i trajektnih pristaništa na pomorskom dijelu županije u Kaštel Starom, Postirima, Omišu, Sućurju i Stomorskoj….
– Projekt disperzije Doma za starije i umirovljenike izgradnjom ili stavljanjem u funkciju napuštenih škola u vlasništvu Županije;

– Projekt palijativne skrbi za najteže bolesnike s područja županije nije profunkcionirao i nedorađen je,

Ovo je samo dio predizbornih obećanja aktualnog župana i županijskih vlasti koje su obećavali u kampanji za župana i županijsku skupštinu, a nisu ih ni započeli realizirati ili su tek mrtvo slovo na papiru.

HSP Splitsko dalmatinske županije i dalje će budno pratiti izvršavanje svega što je OBEĆANO u kampanji i o tome izvještavati javnost jer držimo da politika kao zanimanje mora biti iskrena, istinita, časna i realna, a ne prodaja magle!

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!