HSP AS PRIOPĆIO: Pozdrav „Za dom spremni“ dio je znaka Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba

Svečano otkrivanje i blagoslov spomen-ploče upriličen je dana 05.11.2016. sa prigodnim programom na Trgu Kralja Petra Svačića 8 u Jasenovcu. (Foto: HSP AS)
Svečano otkrivanje i blagoslov spomen-ploče upriličen je dana 05.11.2016. sa prigodnim programom na Trgu Kralja Petra Svačića 8 u Jasenovcu. (Foto: HSP AS)

U centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracijskog logora, veterani HOS-a su otkrili spomen-obilježje na kojem je među ostlim uklesano za ‘Za dom spremni’.

Podigla se u medijima zbog toga prašina, pa je na sve reagirala i stranka HSP AS iz koje su poslali priopćenje, koje je potpisao Robert Balić, zamjenik predsjednika stranke.

Evo njihovog priopćenja:

”Neutemeljeno i ideološko pisanje u dnevno-političke svrhe Pupovčevih Novosti financiranih novcem hrvatskih poreznih obveznika, a vezano uz postavljanje spomen-ploče poginulim bojovnicima HOS-a u Jasenovcu, ovih je dana grubo povrijedilo Zakone i instituciju hrvatske države. Kako bih zaštito ugled Skupštine Grada Zagreba čiji sam zastupnik, ispred HSP AS, ističem da sam s ponosom sudjelovao u radu Odbora za javna priznanja Grada Zagreba na kojem je donesena Odluka o financijskom pokroviteljstvu aktivnosti UDHOS-a Grada Zagreba s ciljem postavljanja spomen-ploče u čast stradalih bojovnika HOS-a prilikom obrane i oslobađanja Jasenovca tijekom Domovinskog rata.

Zaštita digniteta pravednog, obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata i hrvatskih branitelja temeljno je načelo djelovanja HSP AS od njenog osnutka do danas. Osim u donošenju ovakve Odluke, kao zamjenik predsjednika HSP AS s visokim stranačkim izaslanstvom s ponosom sam sudjelovao i na svečanom otkrivanju, po medijima sporne, spomen-ploče u Jasenovcu.

Ističem kako je na navedenoj spomen-ploči pozdrav „Za dom spremni“ integralni dio znaka Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba koji je kao takav legitimno registriran pri Ministarstvu uprave RH i opisan je u Statutu UDHOS-a.

Pripadnici HOS-a regularna su i legitimna postrojba priznata člankom 2. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te je tragično da to moramo iznova dokazivati i 25 godina od početka ratnih stradanja u Hrvatskoj od kada i traju napadi na hrvatske branitelje kroz obezvrjeđivanje njihovih zasluga za stvaranje suverene, samostalne i nezavisne Republike Hrvatske”.

Na stranicama HSP AS-a je moguće među ostalim pročitati:

“Podsjetit ćemo da je prije gotovo mjesec dana spomen-ploča poginulim dragovoljcima HOS-a. UDHOS grada Zagreba postavio je spomen-ploču za poginule pripadnike HOS-a u Domovinskom ratu 1. satnije „Ante Paradžik“. Svečano otkrivanje i blagoslov spomen-ploče upriličen je dana 05.11.2016. sa prigodnim programom na Trgu Kralja Petra Svačića 8 u Jasenovcu.

HSP AS na tom svečanom činu predstavljali su glavni tajnik stranke Pero Ćorić, zamjenik predsjednika Robert Balić i predsjednik stranke Hrvoje Niče sa suradnicima.”

 

Komentiraj