HRVOJE KLASIĆ: Je li Plenković negdje vidio mlade u partizanskim uniformama koji negiraju Goli otok?

„Postavljam pitanje premijeru da li je i gdje je vidio da marširaju mladići u partizanskim uniformama koji pišu grafite da treba ubijati i silovati, da se skupovima zaziva Jugoslavija i negira Goli otok?”, rekao je povjesničar Hrvoje Klasić, gostujući na N1 Televiziji, gdje je komentirao posjet Andreja Plenkovića Golom otoku.

“Istovremeno podsjećam na brojne primjere zadnjih 30 godina marširanja s ustaškim znakovljem, zazivanja NDH i Ante Pavelića, ulica nazvanih po ustašama…Kad to stavite na stol, mi se suočavamo s nečim s čim trebamo, ali od čega nam ne prijeti opasnost, a s onim od čega postoji opasnost, ne“, rekao je za N1 Klasić.

Dodao je kako s Plenkovićem uvijek postoji sumnja u ekvidistancu, a koja je i jučer došla do izražaja, kada je u kontekstu Grubora govorio o hrvatskim žrtvama.

„Kada se govori o Srbima govori se o propustima, a to su pojedinačna i masovna smaknuća, koja su trajala tjednima i mjesecima nakon akcije Oluja. Podsjetilo me na intervju Grabar Kitarović u opskurnom tjedniku kada je najavila drugu kandidaturu i rekla da je Pavelić radio neke greške, gdje su posljedice imali Hrvati“, podsjetio je i zaključio da se trebaju postavljati važna pitanja, a ne nabacivati se pomirenjem.

„Ne treba miriti civilizirane ljude, a nacionaliste s obje strane, hrvatske i srpske, isto ne jer oni to niti ne žele. Ključno je pitanje jesu li odgovorni za zločine odgovarali“, navodi Klasić uz zaključak da ljudima malo znači pomirenje kada 20 godina žive bez struje i vode.

Komentiraj