HRVOJE BURIĆ NAPUSTIO HDZ: Šokirala me situacija s INA-om i pozicijom predsjednika stranke

hrvoje burić

Hrvoje Burić, HDZ-ovac koji je danas odlučio istupiti iz stranke, bio jedan od osnivača riječkog HDZ-a, a  jučer je poslao dopis u kojem obavještava da napušta članstvo.

O tome zašto se odlučio na taj korak, kao i mnogim stvarima vezanim za sada njegovu bivšu stranku, govorio je za N1.

“Ja sam 26 godina bio u stranci i 12 godina član Predsjedništva”, kaže Burić. “Dao sam nemali obol radu stranke u Rijeci. Bio sam i kandidat za gradonačelnika. Na kraju me šokirala situacija s INA-om i pozicijom predsjednika stranke. Držim da bi o takvim pitanjima trebalo raspravljati na Predsjedništvu stranke. Odluke se očito donose negdje drugdje i smatram to neprihvatljivim i ne vidim se u takvoj stranci gdje se vaninstitucionalno upravlja strankom.

Na pitanje što bi da je na mjestu Tomislava Karamarka i bi li odstupio, rekao je:

“U stranci treba otvoriti raspravu i dijalog, a ne da se problemi stavljaju pod tepih. Moralo bi se raspravljati na Predsjedništvu o funkcioniranju stranke. Odstupanje ili ne je njegova osobna odluka. Njemu je na savjest što bi on učinio. Smatram da to treba raspraviti na tijelima stranke i smatram da bi morali raspravljati i na Vladi. To su preozbiljna pitanja. INA ne zaslužuje takav tretman.

Mislim da ti problemi koji se događaju u stranci jednostavno ne omogućavaju demokratičnost. Smatram bez demokratskih procesa stranka ne može ići naprijed. Primijetio sam da ne postoji vizija i organizacija stranke. Išlo se ad hoc u nekim odlukama. Ja bih volio da ova Vlada uspije, ali ovako ne mogu funkcionirati.”

O svojoj budućnosti je rekao:

“Ja sam se danas iznenadio – dobio sam poruke podrške članova HDZ-a, ali glasnost ne postoji da bi netko izašao tako van. Ja ću biti aktivan na lokalnim izborima. Razgovarao sam s nekim strankama i udrugama i istaknut ću nezavisnu listu na lokalnim izborima.”

Komentiraj