HRVOJE BUJAS: Gospodo u Vladi, potičite poduzetništvo, a ne uhljebništvo!

Predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas po tko zna koji put šalje poruku Vladi poruke što valja učiniti hitno, još jučer, kako bi Hrvatska konačno krenula naprijed, a to su – reforme na svim mogućim područjima.

Ovo je njegova objava na Facebooku:

SHORTCUT

Gospodo u Vladi, potičite poduzetništvo, a ne uhljebništvo!

Samo ovom jednom jasnom rečenicom, sve se definira i dajemo sebi, kao društvu, šansu.

No sto se čeka? Zasto nije tako? Do kada ce mediokriteti biti lideri?

Od zadnjeg popisa stanovništva proslo je 10 godina i rezultati su doista poražavajuci, imamo cca. 400 000 stanovnika manje (mahom mlađa populacija, radno sposobna), a imamo cca. 100 000 birokrata više (na svim nivoima javne i lokalne samouprave)! Tonemo u uhljebizam!

Paralelno s time nasa porezna uprava je u konstantnom “lovu na vjestice” ovaj put su zrtve pausalni obrtnici, ne zato sto su usli u model prikrivenog zaposljavanja (kako oni to nazivaju) vec zato jer su pravila nejasna i podlozna tumacenju i volji poreznika.

Limb u koji smo kao drustvo usli trazi ozbiljne, jake, jasne i adekvatne reforme, a ne vatrogasne mjere, kratkorocnog daha, i kao sto sam negdje izjavio su zapravo vitamin C, a ne lijek.

Trebamo SHORTCUT (precac) politiku, #hrabre politicare i jos hrabrije građane!

Kad se usporedujemo s drugim drzavama u EU u kontekstu poreznih okvira, mi doista pripadamo nekakvom gornjem dijelu tablice, imamo jedan od najvecih PDV-ova, i najvise birokrata po glavi stanovnika (uz katastrofalnu efikasnost i povjerenje u iste), no nemamo porez na nekretnine i sl., aj bar nesto…Kad mi u UGP-u trazimo ubrzanje procesa REFORMI jasno je na koje reforme mislimo i sto trazimo, isti takav jasan cilj trazimo i od nase Vlade, to jest njihov posao, zato ih i placamo! Mi smo njihovi poslodavci, to je mantra koji im se mora ubaciti u njihov “mindset”!

Ponovit cu po stoti put, i nikad necemo stati:
1) Porezna reforma:
– drasticno ukidanje ili smanjivanje parafiskalnih nameta, smanjivanje PDV-a, pravedna i ujednacena porezna davanja uz deregulaciju, liberalizaciju i smanjivanje poreza na dohodak po modelu Flat Rate – 10%. Da, treba imati cohones!
2) Reforma javne uprave i lokalne samouprave:
– drasticno smanjivanje iste, uz digitalizaciju i povecanje placa obima koji ostaju (vezanu naravno uz ostvaricanje cilja – efikasna javna uprava). Neka profunkcionira napokon trziste rada, posla ima i bit ce ga…
3) Reforma pravosudja
– postavljanje jasnih rokova, podizanje efikasnosti i nagradjivanje iste, kao i otkazi onima koji svoj posao na rade (uostalom, drzava smo sa najvise broja sudaca po glavi stanovnika u EU)…o navedenom sam pricao nebrojeno puta, no ovo je doista kljuc da iz zemlje “africke pravosudne efikasnosti” dodjemo u poziciju modernog, efikasnog i pravednog drustva, kojem stremimo!

SVE navedeno je nuzno za poticanje poduzetnistva, koje drzim jednim od kljucnih alata da sutra Hrvatska bude zemlja kakvu smo sanjali i kakvu mnogi od nas i dalje sanjaju.
Zato smo ovdje i ostali!

Mi je zovemo Hrvatska 2.0, zazivamo je, borimo se za nju kroz kanale koji imamo kao neovisna udruga civilnog sektora. Tek smo poceli.

Svi vi mikro, mali, srednji poduzetnici i obrtnici koji ste ostali, koji svoj posao radite posteno i placate sve ove nebulozne namete, ste nasi heroji!

Neka se na vas ugledaju nasi politicari! Svi!