HRVATSKI CIRKUS: Hoće li blagdan Svih svetih biti sajmeni dan da možemo kupiti cvijeće?!

Podnesena je još jedna tužba Ustavnom sudu za ukidanja zabrane rada nedjeljom, ovaj put riječ je o malim trgovcima. Dok traje pravna bitka, mali obrtnici, posebno cvjećari, u problemu su jer ne znaju hoće li moći raditi za blagdan Svih svetih.

Obrtnička komora poziva lokalne vlasti da taj blagdan proglase sajamskim danom.

– Grad Zagreb se još nije izjasnio, ono što su pričali da će to biti sajamski dan, to još ništa ne znam za sad. Moramo puno prije za Sve svete naručiti, tako da robe ima, ali samo ju nećemo moći prodati, a to je baš dan kada ljudi najviše idu, isto kao i nedjelja za cvjećare je to isto, kaže Anita iz jedne zagrebačke cvjećarne.

Sličan problem imaju trgovci koji prodaju svijeće. – Kako mislite, kako je meni sa svijećama? Ja sada prvi put nakon 60 godina ne bih trebao raditi u srijedu, za Sve svete,jer imam trgovinu. Drugo su štandovi, trgovina ne bi smjela raditi, a ja ću raditi sigurno, rekao je Bruno Širok, vlasnik obrta u Zagrebu.

Blagdani su jednako važni i suvenirnicama. Stoga su neki od vlasnika radili 5. kolovoza, na Dan pobjede, iako nisu smjeli.

Foto: Freepik.com

– Eto, ja sam privredio sebi za cijelih pet mjeseci što sam zimi zatvoren za pokriti najam. Država je izgubila najviše, to je dan od nekih bruto prometa na razini Hrvatske između 30 i 50 milijuna eura minimalno i ako dodate 20 posto, to je od 6 do 10 milijuna eura samo PDV-a, izračunao je Zdravko Gojanović, vlasnik sezonskog trgovačkog obrta.

Mali trgovci pokrenuli ustavnu tužbu 

Sljedeće godine bit će još više izazova za male trgovce, pa su se i oni odlučili za ustavnu tužbu.

– Kao što ste vidjeli iz medija, tužbe su već podnesene i mi smo isto podnjeli tužbu. Vidjet ćemo kako će to završiti na Ustavnom sudu, izjavio je za HRT Mirko Budimir, dopredsjednik HUP – Udruge trgovine.

Dok se pravna priča ne rasplete, obrtnici pozivaju lokalne vlasti da nadolazeći blagdan proglase sajamskim danom.

– Ako je to model da našim cvjećerima omogućimo i prije svega nama građanima, da možemo kupiti buket, cvijeće za otići na grob svojih voljenih, onda neka to bude model za sada. Vidimo da to nije perspekiva i budućnost, dakle treba to svakako mijenjati, mišljenja je Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.