HRVATSKA ZA NEKE OBEĆANA ZEMLJA: Sve je više radnika iz Srbije i BiH

Podijelite članak
Ilustracija (Pixabay.com)
Ilustracija (Pixabay.com)

Sve više građana Srbije dolazi na rad u Hrvatsku, i to na sezonske poslove ili na stalnija radna mjesta, jer plaće su u Hrvatskoj bar dvostruko veće nego u Srbiji, unatoč uvjeravanju populističkog srpskog predsjednika Aleksandra Vučića o stalnom povećanju plaća u toj zemlji.

Hrvatska je po plaćama i uvjetima postala prava obećana zemlja za radnike iz Srbije. Srpski Telegraf još u lipnju donio je naslov “Hrvatskoj potrebno 40.000 sezonskih radnika, uvjeti su odlični, a o ovoj plaći u Srbiji možete samo sanjati” i objasnio kako u Hrvatskoj preko godine i za stalno radi jako malo radnika iz Srbije, ali u vrijeme turističke sezone njihov broj prelazi i 1000.

“U najvećoj mjeri tih 1000 ljudi obavlja ugostiteljske poslove, a poslodavcima je od stručnog obrazovanja puno važnije iskustvo. Zarada se kreće od 600 do 2000 eura mjesečno, a važno je napomenuti da je radniku uz to od poslodavca osiguran besplatan smještaj i hrana, kao i da su svi radnici prijavljeni na mirovinsko i zdravstveno osiguranje”, kaže direktorica novosadske agencije preko koje srpski radnici odlaze u Hrvatsku i dodaje kako sezona u Hrvatskoj traje pet-šest mjeseci, a to znači i više posla i novca. Objašnjava kako su sezonski radnici iz Srbije u Hrvatskoj uglavnom oni koji imaju dvojno državljanstvo i nemaju administrativnih problema pri pronalaženju posla.

U hrvatskom MUP-u kažu kako je od 1. siječnja 2017. do posljednjih dana studenoga ove godine izdana ukupno 48.331 dozvola za boravak i rad.

radnik, varioc

“U razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca prošle godine izdano je 13.725 dozvola za boravak i rad, 11.329 u kvoti i 2396 izvan kvote, a u ovoj je godini do sada izdano ukupno 34.606 dozvola – 32.551 u kvoti i 2055 izvan kvote. Najviše je izdanih dozvola za boravak i rad državljanima BiH, prošle godine 8561 dozvola, a ove 18.903 dozvole, potom državljanima Srbije, lani 1448, ove godine 6386 dozvola, a slijede Makedonija, Kosovo itd. Za sezonsko zapošljavanje prošle su godine izdane 23 dozvole, a ove 15 dozvola za boravak i rad. Valja podsjetiti kako je Odlukom Vlade RH o godišnjoj kvoti za zapošljavanje stranaca za 2018. predviđen znatno veći broj dozvola za novo zapošljavanje i produženje dozvola za boravak i rad nego prijašnjih godina. Tako je 2016. godišnja kvota iznosila 3115 dozvola, 2017. godine 9079 dozvola, a ovogodišnja je kvota 38.769 dozvola. Iz toga je razvidno kako se iz godine u godinu nastavlja trend povećavanja broja dozvola za zapošljavanje stranaca”, kažu iz MUP-a za Glas Slavonije i pojašnjavaju da se na osobe koje imaju hrvatsko državljanstvo (uz, primjerice, srpsko ili BiH) ne primjenjuju odredbe Zakona o strancima.

Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje u Hrvatskoj gospodarskoj komori, kaže kako je potreba za stranim radnicima posljednje tri-četiri godine u porastu pa je 2014. izdano 257 dozvola, i to uglavnom baletanima, kuharima egzotičnih kuhinja i slično. “Za ovu je godinu kvota veća od 38.000, a do sada je izdano između 47 i 48 tisuća”, kaže Vidović.

Komentiraj