HRVATSKA U TOP 5: Čak 81 posto poduzeća opet bi odabralo Hrvatsku za ulaganje

Hrvatska se svrstala u top pet najatraktivnijih lokacija za ulaganje među 16 zemalja Srednje i Istočne Europe.

Tradicionalna anketa koju na godišnjoj razini provodi Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora pokazalo je da su rijetki poslovnjaci optimistični oko gospodarske situacije u ovoj godini.

Istraživanje u kojem je ovog puta sudjelovala 141 kompanija pokazuje da tek 23 posto ispitanika očekuje poboljšanje poslovne situacije tijekom 2023., a pritom kao najveću prepreku navode (ne)raspoloživost stručne radne snage, a slijede visoke cijene energenata i sirovina te trošak rada, piše Poslovni tjednik.

S druge strane, gotovo 60% ispitanika trenutnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj ocjenjuje zadovoljavajućom, što je 5% u odnosu na lanjsku anketu.

Naspram prošle godine, udio tvrtki koje situaciju u svojoj industriji ocjenjuju dobrom pao je za 10%, a pritom 50% ispitanika poslovanje u vlastitoj tvrtki ocjenjuje dobrim, a 45 posto zadovoljavajućim.

Što se privlačnosti Hrvatske za ulagače tiče, situacija je nepromijenjena protekle tri godine – 81% poduzeća koja su sudjelovala u istraživanju ponovno bi odabralo Hrvatsku kao lokaciju za ulaganje.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!