HRVATSKA U SCHENGENU: Postali smo punopravna članica – čestitke sa svih strana

Šest godina od aplikacije za članstvo u europskom prostoru slobodnog kretanja, Hrvatska je postala članica Schengena. Na napetom sastanku ministara unutarnjih poslova, predstavnici zemalja članica podržali su prvo proširenje Schengena nakon 11 godina.

Izvor: Media servis

EU ponovno je demonstrirala i nejedinstvo pa su Bugarska i Rumunjska zbog protivljenja Austrije i Nizozemske ostale izvan ovog prostora. Hrvatska je i službeno postala dijelom Schengenskog prostora, a konačna potvrda stigla je na sastanku vijeća ministara unutarnjih poslova u Bruxellesu. Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Konačno možemo reći da je Hrvatska u Schengenu i da hrvatski građani od 1. siječnja ulaze u najveću zonu slobodnog kretanja u svijetu. Veliki je to uspjeh i pokazali smo da načinom na koji smo vodili ovaj proces za Hrvatsku nema granica uključujući i šengenske kojih više nema.”

Čestiktu Hrvatskoj upitila je i europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson. “Čestitke Hrvatskoj i svim građanima. Želim vam toplu dobrodošlicu u schengenski prostor, zaslužili ste to i drago nam je da ste tu.”

Zadovoljan i pun čestitki bio je i češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan, jer je proboj u primanju novih članica nakon 11 godina bio jedan od zadataka češkog predsjedavanja Unijom.

“Čestitke Hrvatskoj, našoj novoj članici Schengena. Od početka našeg predsjedavanja to nam je bio jedan od prioriteta i sada nakon dugo vremena možemo govoriti o proširenju Schengena. Hrvatska je stvarno učinila sve za ulazak u Schengen i ovo je pozitivno za sve građane EU.”

Hrvatska je tako od prijave za članstvo u Schengenu prije šest godina prošla brojne procese prilagodbe i to u osjetljivom razdoblju pojačanih migracija i osjetljivosti EU članica na propusnost granica. Hrvatska vlada uspješno je gurala članstvo, unatoč pritužbama da na granicama sa nelegalnim potiskivanjima i nasiljem radi prljav posao umjesto Europe. Hrvatski uspjeh ne dijele Bugarska i Rumunjska, kojima su dvije članice, Austrija i Nizozemska stale na put. Povjerenica Johanssson.

“Zaslužujete biti punopravni dio Schengena , zaslužujete pristup slobodnom kretanju u Schengen. Razočarana sam i mislim da dijelim to razočaranje sa stanovnicima Bugarske i Rumunjske. Uvjerena sam da ćemo postići dogovor o ulasku za mandata ove Komisije i to će biti moj prioritet. U ovom pitanju Unija nije ujedinjena, a kada nismo ujedinjeni smo slabi.”

Austrija zamjera Bugarskoj da preko nje neometano prolaze migranti, a Nizozemska traži napredak u vladavini prava u obje zemlje. Bugarski ministar unutarnjih poslova Ivan Demirdzhiev.

“Prva mjera će biti konstruktivanm razlog i vjerujemo da prilike u tom smjeru nisu iscrpljene. Otvoreni smo i spremni uvjeriti partnere da smo spremni biti pouzdan član Schengena. Ako dijalog ne bude konstruktivan možda razmislimo o drugim mjerama.”

Bugarski ministar je rekao da ima uvjeravanja švedskog kolege da će napredak Bugarske i Rumunjske biti visoko na dnevnom redu Švedskog čelništva Unijom od nove godine.

​Recimo da je Slovenija povodom ulaska uložila jedostranu izjavu da Hrvatska mora poštovati arbitražnu presudu dok je Hrvatska uzvratila također jednostranom izjavom u kojem podsjeća da ju ne priznaje.