HRVATSKA NEMA NI CVIJEĆA: Uvozimo ga godišnje za čak 50 milijuna eura!

Međunarodni je dan žena na vratima, kada se pripadnicama ljepšeg spola simbolično dariva cvijeće. A u Hrvatskoj ga nemamo ni približno dovoljno ni za vlastite potrebe.

Cvijeća i ostalog ukrasnog bilja godišnje uvozimo u vrijednosti 50 milijuna eura, deseterostruko više nego što ga izvozimo. Pada i proizvodnja, prije tri godine uzgajalo se na oko 300 hektara, danas na gotovo dvostruko manje. Naravno, val poskupljenja nije zaobišao ni cvijeće. Ruža – simbol ljubavi i prijateljstva najčešće se daruje ženama na njihov dan. Neki ne samo tada.

Ruže su nekada popularnim karanfilima preuzele dominaciju. Oni se više i ne proizvode u Hrvatskoj. “Zato što su proizvođači počeli proizvoditi povrće itd. Više im se to isplati, a karanfil uvozimo”, kazala je za HRT Marija Šepoval, vlasnica cvjećarskog obrta u Bjelovaru.

Desetak posto porasle su cijene cvijeća dobavljača pa su ih i oni morali povećati. Teško je cvjećarima naći rezano cvijeće proizvedeno u Hrvatskoj. “Sad su najpopularniji gerberi što se tiče proizvodnje u Hrvatskoj preko ljeta imamo i margarete za Sesvete, krizanteme, ali od ovog cvijeća što može preko zime jedino gerberi”, rekla je Šepoval.

Foto: Pexels.com

Sprema se tradicionalna proljetna ekspanzija cvijeća po okućnicama. Obitelj Ravenšćak već 25 godina zadovoljava domaće tržište.

“Mi se bavimo prodajom u različitom periodu i za Sisvete i Dan žena i Božić u biti cvijeće se stalno prodaje, ljudi vole cvijeće”, kazao je Juraj Ravenšćak, dipl. ing. agr., vlasnik OPG-a u Bjelovaru.Cvjećari su se u posljednje vrijeme nerijetko osjećali uvenulo. 30-tak posto bila je manja proizvodnja tijekom lockdowna te energetske krize. Novi je uteg poskupljenje sirovina.

“Supstrat u koji sadimo cvijeće poskupio je 50 posto, u odnosu na 2. mjesec prošle godine, plastika, teglice i plitvice transportne su poskupile 100 posto, sadnice su poskupile 20 posto, a mi još nismo napravili svoje cijene koje će se morati korigirati”, istaknuo je Ravenšćak.

Da ne bi nestalo i to malo cvijeća koje se proizvodi u Hrvatskoj, vezano uz cijene, morat će se naći kompromis.