HRVATSKA NA VRHU: Imamo najveći postotak muškaraca s prekomjernom težinom u EU!

debljina, muškarac

U Europskoj uniji sve su veći problemi koji nastaju zbog pretilosti stanovnika, ali objavljen  je i podatak kako je Hrvatska na prvom mjestu prema postotku muškaraca s prekomjernom težinom.

Pripremio: Robert Grof

Ujedno smo i na četvrtom mjestu prema postotku pretilih, a  podaci govore kako  čak 51,6 posto Europljana starijih od 18 godina ima problema s prekomjernom težinom.

Hrvatska je na eurostatovoj ljestvici opet na samom vrhu,a kada se usporedimo sa svim zemljama EU u Hrvatskoj živi najveći broj muškaraca s prekomjernom težinom, koji su stariji od 18 godina.

Unutar 28 EU zemalja postotci odraslih osoba iznad 18 godina s prekomjernom težinom variraju od zemlje do zemlje. Tako su

Talijanke su kada se promatra 28 zemalja EU najvitkije i samo 36,1 posto imaju prekomjernu težinu.

Na Malti čak 55,2 posto žena ima prekomjernu težinu.

Kada je riječ o muškarcima najmanje onih koji imaju prekomjernu težinu, 53,6 posto, je u Nizozemskoj – najviše u Hrvatskoj 67,5 posto.

Eurostat je utvrdio kako postoji velika razlika u zemljama EU kada se gleda pretilost po regijama, socijalnom i ekonomskom statusu, ali i spolu.

Kako bismo mogli bolje pratiti rezultate istraživanja valja reći kako se normalnim smatraju osobe koje imaju indeks tjelesne mase (ITM) između 18,5 i 25 ITM.

Prekomjerno su pak teške osobe s indeksom između 25 i 30 ITM, a s više od 30 ITM smatruju se pretilim osobama.

Najmanje je pretilih žena u Rumunjskoj – indeks 9,7 posto, potom u Italiji 10,3 posto, Cipru 19,9 i Austriji 13,4 posto.

I muškarci u Rumunjskoj su najmanje pretili – indeks 9,1 posto, zatim Italiji 11, 3, u Nizozemskoj 11, 6 i Švedskoj 13, 6 posto.

Na Malti je najveći postotak pretilih žena – 23,9 posto, zatim u Latviji 23,3, u Estoniji 21,5 i Velikoj Britaniji 20,4 posto.

Kod muškaraca prednjače Maltežani sa 28,1 posto, Mađari 22, Slovenci 21 i Hrvati sa 20,7 posto.

Utvrđeno je i da se debljamo kako starimo, što stariji – to deblji, a prekomjerna težina donosi sa sobom i zdravstvene teškoće.

Povećava rizik od kroničnih kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, visokog tlaka, bolesti krvožilnog sustava, ali i određenih vrsta raka.

Pretilost može izazvati i niz raznih psihičkih teškoća, a za društvo u cjelini osim nezdravog stanovništva čini i veliki trošak.

 

 

Komentiraj