HRVATSKA NA NOVI REFERENDUM: Ivan Penava – “To je vrlo izgledan scenarij”

Hoće li hrvatski građani uskoro na novi referendum? Ako se pita predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penavu – trebali bi. I to na temu migracijskih politika.

Izvor: Media servis

Penava tvrdi kako je problem ilegalnih migracija u Hrvatskoj sve prisutniji, ali i da Vlada po tom pitanju nije učinila ništa. Zbog toga su, kaže, za Vladu pripremili dopis koji sadržava tri ključna pitanja. Prvo od njih je zašto krše Zakon o zaštiti državne granice.

“Hrvatsku granicu danas se prelazi gdje se stigne, bez ikakvih kontrola i isprava bez da se može utvrditi identitet onoga koji prelazi granicu. Većina ilegalnih migranata koji ulaze u Hrvatsku predstavi se kako god hoće. Svi se mogu zvati Hrvoje Marić. Policija to registrira kao Hrvoje Marić. Većina ih je rođena na isti datum. Ne znamo čak ni s kojeg kontinenta dolaze.”

Drugo pitanje jest tko je naredio policiji da krši isti Zakon. “Na ovakav se način bitno ugrožava pravni poredak Republike Hrvatske što ni pod koju cijenu ne smijemo dozvoliti. Sami policijski službenici se dovode u opasnost zbog ovakvih postupanja temeljem nečijih usmenih zapovjedi.”

Osim toga, Domovinski pokret Vladi je uputio i pitanje o tome tko je dopustio da stotine tisuća mladih migranata slobodno šeće Hrvatskom. “Umjesto da temeljem Zakona o nadzoru hrvatske državne granice, svakog onog tko pokuša na ilegalan način proći hrvatsku granicu, da ga se kazni temeljem odredaba, naša policija ih ne kažnjava nego za nagradu svakom da dokument kojim ga se nagrađuje da se sedam dana kreće po državi bez ikakvog nadzora.”

Ako se njega pita, ovdje nije riječ o humanitarnom pitanju već o sigurnosnom problemu. Zbog toga je Domovinski pokret krenuo s istraživanjem budućih radnji. U slučaju referenduma, Penava je siguran u potporu građana. “Mi u Domovinskom pokretu nemamo drugu varijantu nego postupati do krajnjih mogućnosti koje nam zakoni dopuštaju. Referendum je tu krajnja i nažalost vrlo izvjesna opcija za koju garantiram 95 posto podrške hrvatskog naroda.”

Pitanja i okvirne datume nisu definirali, posebice zbog nadolazećih izbora. Upravo izbore zastupnik MOST-a Nikola Grmoja vidi kao najbolji referendum. “Žele li hrvatski građani politiku kakvu zagovara MOST i naši koalicijski partneri Hrvatski suverenisti, a to je politika čuvanja državne granice, nedopuštanje da bilo tko ilegalno prelazi granicu ili želi ovakvu politiku – klimavu i na daljinski iz Bruxellesa kakvu zagovara Andrej Plenković.”