HRVATSKA LJEKARNIČKA KOMORA: Cijene bezreceptnih lijekova bit će niže za 18 posto

Podijelite članak

tablete, tabletomanija

Hrvatska ljekarnička komora poručila je da će cijene bezreceptnih lijekova biti niže za 18 posto nakon što na snagu stupi novi Zakon o PDV-u kojim će se izjednačiti porezna stopa za sve lijekove. Tu odluku Vlade pozdravljaju i smatraju da je svaka olakšica pacijentima dobrodošla.

Priopćenje Hrvatske ljekarničke komore prenosimo u cijelosti:

“Stupanjem na snagu novog Zakona o PDV-u kojim će se izjednačiti porezna stopa za sve lijekove, maloprodajne cijene bezreceptnih lijekova će se početkom 2019. smanjiti u prosjeku za 17-18 posto. Trenutno se za lijekove na recept plaća PDV od pet, za bezreceptne 25 posto, što Hrvatsku svrstava među rijetke zemlje s različitim oporezivanjem lijekova koje plaćaju osiguravajuća društva ili država, i onih koje plaćaju pacijenti. Hrvatska ljekarnička komora je stoga u posljednje tri godine, kroz inicijativu Udruženja proizvođača bezreceptnih lijekova predlagala upravo izjednačavanje oporezivanju lijekova.

‘Hrvatska ljekarnička komora pozdravlja ovu odluku Vlade i smatramo da je svaka olakšica koju će osjetiti pacijenti dobrodošla, a dobro je što će smanjenje cijena dočekati u vrijeme sezonskih bolesti poput gripe i prehlada, kada se povećava potreba za bezreceptnim lijekovima. Pacijenti su dosad po lijekove za snižavanje temperature i smanjenje boli znali odlaziti u susjedne zemlje, upravo zbog razlike u cijeni, gdje je bio na gubitku i nacionalni proračun. Na ovaj će se način povećati dostupnost samoliječenja, no to nikako ne znači uzimanje bezreceptnih lijekova bez savjetovanja s liječnicima i ljekarnicima, kako bi se umanjila mogućnost negativnih posljedica njihove nepravilne primjene’, naglašava predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo, dodajući kako ovakve mjere pozitivno utječu i na razvoj farmaceutske industrije i ljekarništva u ruralnim područjima.

Bezreceptni lijekovi značajno će pojeftiniti već s početkom iduće godine pa će, primjerice, lijekovi za gripu i prehladu, kapi za nos, analgetici i 500-tinjak drugih lijekova koji se izdaju bez recepta, imati u prosjeku do 18 posto nižu malopodrodajnu cijenu. Cijene analgetika i antipiretika trenutno se kreću od 25 do 40 kuna kuna, a nakon primjene niže stope PDV-a ova će kategorija najprodavanijih bezreceptnih lijekova biti od 20 do 30-ak kuna. Lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i kapi za nos u prosjeku će biti i do 10 kuna jeftiniji. Najčešće prodavani bezreceptni lijekovi u Hrvatskoj su analgetici (lijekovi za smanjenje boli), antipiretici (lijekovi za snižavanje tjelesne temperature), lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i lokalni dekongestivi (kapi i sprejevi za odčepljivanje nosa).

Hrvati na lijekove bez recepta godišnje troše dvostruko više no prije pet godina, no o njihovom djelovanju i rizicima sve manje pitaju stručnjake zbog čega iz Hrvatske ljekarničke komore apeliraju kako svakom lijeku, bez obzira na njegovu laku dostupnost, moramo pristupiti s dužnim oprezom”, stoji u priopćenju.

Komentiraj