HRVATSKA GUBI RAT PROTIV RAKA: Godišnje umire čak 14.500 građana!

Radni sastanak skupine Zastupnici protiv raka „Javnozdravstveni pokazatelji i trendovi raka” u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo održan je u četvrtak u Hrvatskome saboru.

Priopćenje sa sastanka prenosimo u cijelosti:

“Hrvatski zavod za javno zdravstvo je stožerna zdravstvena ustanova … · Javnozdravstveni podaci o raku za 2018. ukazuju…. · U čak 30 posto slučajeva rak se može izbjeći uz bolje životne navike, a samo povećanjem odaziva na besplatne preventivne preglede sa sadašnjih niti 20 na barem 80 posto imali bismo željeni rezultat u otkrivanju raka te boljem i duljem preživljenju oboljelih Zaključak je to radnog sastanka u organizaciji skupine „Zastupnici u borbi protiv raka“ pod vodstvom nezavisnog zastupnika Siniše Varge, na kojemu je Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak, i njegovi suradnici dr. sc. Ivana Pavić Šimetin i dr. sc. Mario Šekerija. doc.dr.sc. Krunoslav Capak, Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukazao je na aktualne javnozdravstvene trendovi u praćenju i ranom otkrivanju raka. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govorila je o važnosti primarne prevenciji i ulozi državnih institucija u smanjivanju pušenja, zloporabi alkohola, pravilnoj prehrani I kretanju. dr. sc. Mario Šekerija, voditelj Registra za rak Hrvatske prezentirao je trendove raka u Hrvatskoj koji se isčitaju iz Registra za rak.

Istaknuo je da je rak drugi po redu uzrok smrti u Hrvatskoj, iza srčanožilnih bolesti, tako na rak otpada 27% smrtnih ishoda. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će broj novooboljelih narasti od 18 milijuna 2018. do 29,5 milijuna 2040., dok će broj umrlih porasti s 9.5 milijuna na 16.4 milijuna.

Nadalje, 2018. godine više od 43 milijuna ljudi koji žive s rakom koji je utvrđen unazad 5 godina, od toga 12 milijuna živi u Europi. Prema broju novooboljelih Hrvatska je u sredini u odnosu na druge zemlja dok je prema broju umrlih pri samom vrhu u Europi. Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u 2016. godini bilo je 24.000 novooboljelih dok je u 2017. godini umrlo gotovo 14.000 osoba.

Najčešće novootkrivene maligne bolesti u muškaraca su rak prostate (2,337 novooboljelih), pluća (2,164 slučajeva) te kolon i rektum (2,040 slučajeva): kod žena je na prvom mjestu rak dojke (2,735 novooboljelih), kolona I rektuma (1,535 slučajeva) i pluća (904 slučajeva). U završnom koraku izrade i usvajanja je Nacionalni plan za borbu protiv raka na kojem je radio više od 150 stručnjaka i koji će dati jasan okvir za suzbijanje ovog vodećeg javnozdravstvenog problema. Na današnjoj konferenciji za medije predstavnika neformalne zastupničke skupine „Zastupnici u borbi protiv raka“ Siniše Varge s temom “Javnozdravstveni pokazatelji o bolestima karcinoma“, sudjelovali su uz saborskog zastupnika i bivšeg ministra zdravlja Sinišu Vargu, pomoćnica ministra zdravstva prim.mr.sc. Vera Katalinić-Janković ravnatelj HZJZ-a, doc.dr.sc. Krunoslav Capak, dr.med., doc.dr.sc. Mario Šekerija, dr.med voditelj Registra za rak te zamjenica ravnatelja HZJZ-a dr.sc. Ivana Pavić Šimetin.

Zaključeno je sljedeće: Raku debelog crijeva, kao vodećem „ubojici“ u populaciji u odnosu na druga sjela raka, neophodno je posvetiti veću pozornost javnosti kako bi se napokon počelo otvoreno i bez stigme govoriti o tom problemu. · Odazivanje na Nacionalne programe ranog otkrivanja raka treba biti prioritet za svakog pojedinca, obitelj i društvo u cjelini. · Neophodno je razvijati okruženje koje potiče zdrave životne stilove: ne pušenje, ne pijenje alkohola, suzbijanje debljine, nepravilne prehrane i tjelesne neaktivnosti kao i cijepljenje protiv HPV-a učenika 8. razreda OŠ dok se do kraja 2019. svi do 25 godine starosti mogu cijepiti. Naglašena je važnost što skorijeg donošenje Nacionalnog plan protiv raka koji objedinjuje čak 228 konkretnih mjera usmjerenih na sve segmente zdravstvene skrbi, od prevencije, ranog probira, kvalitetne dijagnostike do liječenja i monitoringa ishoda.

Dosljednom provedbom Plana imali bismo priliku prometnuti se iz jedne od najneuspješnijih europskih zemalja u prevenciji i liječenju raka u zemlju primjer, jer je riječ o prvoj pravoj, istinskoj i sveobuhvatnoj reformi zdravstvenog sustava koja će počivati na ishodima. „Borba protiv raka mora biti prioritet rada svih saborskih zastupnika, bez obzira na stranačke boje. Zajedno sa strukom i udrugama pacijenata moramo raditi na promjeni paradigme o zloćudnim bolestima poboljšanju prevencije i odziva na preventivne preglede, te poboljšanju dijagnostike i terapije za svakog oboljelog“, istaknuo je predsjednik skupine Zastupnici u borbi protiv raka, nezavisni zastupnik dr. Siniša Varga.

Sljedeći radni sastanak održat će se u studenom 2019. na temu “Nove metode dijagnostike i liječenja raka” u suradnji s Hrvatskim onkološkim društvom, Hrvatskim društvom za internističku onkologiju i hrvatskim kirurškim društvom HLZ-a. O skupini “Zastupnici za borbu protiv raka” Članovi skupine ZBPR-a su članovi svih parlamentarnih stranaka i nezavisnih zastupnika u Hrvatskome saboru čime se želi istaknuti nadstranačka važnost borbe protiv raka. ZBPR omogućuje zastupnicima detaljnu raspravu o različitim i multi-sektorskim aspektima borbe protiv raka, kao što su prevencija, dijagnostika, liječenje i kronična i palijativna skrb, kao i okoliš, sigurnost hrane, financije i sl.

Temeljni dokument za rad ZBPR-a je Rezolucija Hrvatskog sabora o zloćudnim tumorima (NN 121/2009) i nacrt Nacionalnog plana protiv raka (link). Svrha ZBPR-a je poticanje izvršne vlasti na ostvarenje zadanih ciljeva iz programa Vlade, koji pridonose borbi protiv raka, a glavni je cilj smanjiti smrtnost od raka.

Siniša Varga, predsjednik skupine “Zastupnici u borbi protiv raka”