HRVATI VOLE LUKSUZ: Uvoze se biseri, dijamanti, a najviše skupi satovi

Hrvati vole lijepe, luksuzne i skupe stvarčice, pa ne čudi što je u prva dva mjeseca u Hrvatsu uvezeno bisera, dijamanata i luksuznih satova u vrijednosti većoj od 52,7 milijuna kuna.

U istom razdoblju iz Hrvatske je istih proizvoda izvezeno za više od 50,1 milijuna kuna. Najviše se uvoze, ali i izvoze, različite vrste skupocjenih satova.

U siječnju smo uvezli više od 11,7 milijuna kuna vrijednih ručnih satova, ali i nešto više od 6,5 milijuna kuna vrijednih električnih satovi. Stiglo je i oko pet kilograma dijamanata vrijedih više 920 tisuća kuna, ali 60-ak tisuća vrijednog dragog i poludragog kamenja te nešto manje od 14 tisuća kuna vrijednih bisera, piše novinarka Ana Ramljak za N1.

Najviše bisera uvezeno je iz Njemačke i Španjolske, zatim iz Mađarske. Manji dio uvezen je iz Italije i susjedne Slovenije, doznajemo iz DZS-a. Dijamanti su stigli uglavnom iz Belgije i jedan dio iz Češke, a drago i poludrago kamenje gotovo u potpunosti iz Kine.

Najviše električnih satova u Hrvatsku je uvezeno iz Švicarske i Njemačke, a slijede Francuska, Italija i Poljska te nešto iz Mađarske.Osim što iz uvozimo, iz Hrvatske se luksuzni proizvodi i izvoze.

Foto: Pixabay.com

Tako je u siječnju u Mađarsku i Sloveniju izvezeno dijamanata u vrijednosti oko 72 i pol tisuće kuna. Iz Hrvatske je u siječnju izvezeno i oko 2,1 milijun vrijednih električnih satova. U istom mjesecu iz Hrvatske je izvezeno ručnih satova u vrijednosti čak 19,5 milijuna kuna. Najviše ih je izvezeno u Njemačku, a zatim u Švedsku i Nizozemsku.

I u veljači ove godine najvrjednija roba uvezena u Hrvatsku bili su električni i ručni satovi. Preko carine je stiglo satova u vrijednosti 13,6 milijuna kuna. U Hrvatsku je u veljači uvezeno i dijamanata u vrijednosti nešto većoj od 700 tisuća kuna te bisera i proizvoda od bisera vrijednih oko 35 tisuća kuna.

Što se tiče izvoza luksuznih proizvoda u veljači, iz Hrvatske je izvezena zanemariva količina bisera te oko 63 tisuće kuna vrijedni dijamanti. Električni satovi vrijedni više od 20 milijuna kuna izvezeni su u Njemačku, a

Također, izvezeno je i nešto rubina, safira i smaragda vrijednih nešto manje od tri tisuće kuna. Ukupno je iz Hrvatske izvezeno luksuzne robe u vrijednosti oko 30 milijuna kuna.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!