HRVATI U ZAMBIJI: Preuzeli su svoju djecu – povratak se očekuje tijekom subote

Osam hrvatskih državljana oslobođenih optužbi za trgovinu ljudima, preuzeli su u Zambiji četvero djece koju su posvojili iz Konga, potvrdio je za HRT veleposlanik RH u Egiptu Tomislav Bošnjak.

Izvor: Media servis

Kako javlja N1, nisu stigli na let u 13 sati. Popodne lete u Lusaku te večeras iz Lusake lete dalje prema Europi.

Na kraju vijest kako je dvanaest hrvatskih državljana, osmero odraslih i četvero njihove djece napustilo u petak navečer zambijski glavni grad Lusaku te se nalaze na letu za Dubai. Njihov povratak u Hrvatsku očekuje se tijekom sutrašnjeg dana, kazao je glasnogovornik hrvatske vlade, kako javlja Večernji list.

Podsjetimo, četiri hrvatska para pritvorena su još u prosincu kada su pokušali napustiti Zambiju s posvojenom djecom, zbog sumnje u trgovinu djecom i nelegalne dokumentacije za posvojenje.

Foto: Screenshot/RTL

Šest mjeseci proveli su pritvoreni i suočeni sa sudskim postupcima, daleko od posvojene djece.

Jučer su na Vrhovnom sudu u Zambiji oslobođeni svih optužbi i dobili dozvolu da napuste zemlju s djecom.

Na povratku naših državljana u Hrvatsku intenzivno radi konzularna služba. Moguće je da će se vratiti već danas.

Podsjetimo, na slučaj Zambija osvrnuo se premijer Andrej Plenković u uvodu Vladine sjednice.

“Sutkinja je navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovanja djecom, kao što nije dokazano niti da su dokumenti o posvojenju lažni. Podsjećam da je od trenutka pritvaranja pa do završetka procesa Hrvatska štitila prava i interese naših državljana pružajući im konzularnu pomoć.

Osim prava hrvatskih parova, štitili smo prava djece koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo.

U ovom trenutku vode se administrativni postupci u vezi s djecom i vidjet ćemo kako će dalje teći postupak spajanja s djecom i njihova što skorijeg povratka u Hrvatsku, rekao je premijer Plenković.