HRVATI U “LOVU” NA ZLATO: Cijena mu skače – najveći kupac kupio 70 kilograma!

Zalto se traži sve više. Samo lani Hrvati su kupili 4 i pol tone. Težina je to tri prosječna automobila, a vrijednost 270 milijuna eura.

“Budući da je tržište zlata u Hrvatskoj još uvijek novo, većina stanovništva mora saznati da se može kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj, da je to oslobođeno poreza, tek moraju naučiti kako to ide i mislim da ćemo se približiti brojkama koje viđamo u zapadnoj Europi”, govori za RTL Danas operativni direktor u Centru zlata Josip Kokanović.

Pa tako, primjerice, susjedi Slovenci kupuju četiri puta više zlata nego Hrvati. U posljednjih pet godina cijena zlata je skočila oko 60 posto.

“Najveći problem je kad ste vi umirovljenik i kad uložite u zlato, a za dva, tri mjeseca vaša investicija je 10 posto pala. I normalno da ćete onda imati i srčane tegobe. Ako ste vi normalni investitor onda znate da su to normalne fluktuacije i da će onda skočiti 20 posto i na duge staze možete biti samo na dobrom dobitku”, govori profesor na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa Boris Podobnik.

“Naš tipični klijent je mali prosječni građanin koji ima nekakvu ušteđevinu u banci, isteklo mu je oročenje i sad više ne želi oročavati novac uz nula posto kamate jer je uz trenutno inflaciju to potpuno neisplativa investicija”, kaže Kokanović.

Pa onda najčešće ulože u dukat s likom Franja Josipa ili gram zlata koji trenutačno košta oko 70 eura. Naravno, ima i ozbiljnijih kupaca.

“Naš najveći kupac kupio je zlata u vrijednosti približno 4 milijuna eura, radi se o količini od približno 70 kilograma zlata. Sa svojim zaštitarima je to odvezao na tajnu lokaciju”, dodao je Kokanović.

No, ima zlato i drugu stranu medalje, na njemu nema ni kamata ni dividendi.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!