HRVATI U BiH VEĆ GLASUJU: Otvorena su 34 birališta – nadaju se da neće biti gužvi

Ovako je izgledala gužva na prošlim izborima za hrvatski Sabor u Mostaru
Ovako je izgledala gužva na prošlim izborima za hrvatski Sabor u Mostaru

Hrvatski državljani u BiH danas i sutra izlaze na birališta kako bi sudjelovali u izboru novog saziva Hrvatskog sabora.

Svoje predstavnike birat će u 11. izbornoj jedinici zajedno s ostalim biračima izvan Republike Hrvatske. Za organizaciju i provedbu hrvatskih parlamentarnih izbora u BiH nadležno je Veleposlanstvo RH u BiH odakle podsjećaju kako su otvorena 34 biračka mjesta, te kako će se pokušat izbjeći gužve kakvih je bilo na ranijim izborima zbog malog broja biračkih mjesta.

U Bosni i Hercegovini, hrvatski državljani glasaju u četiri grada na 34 biračka mjesta. Izbori će se održati u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci i Tuzli danas i sutra od 7 do 19 sati. Svi oni koji se u 19 sati zateknu na biračkom mjestu moći će ostvariti svoje biračko pravo. Za ove izbore je aktivno registrirano 34.800 birača koji imaju prebivalište izvan Republike Hrvatske, kaže Pero Bilušić iz veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu.

“Svi oni državljani Republike Hrvatske koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj iako se nisu registrirali za glasovanje, moći će ostvariti svoje biračko pravo na način da pribave potvrdu za glasanje koje će predočiti biračkom odboru. Potvrde će se izdavati kod biračkih mjesta”, kaže Bilušić.

U Sarajevu su biračka mjesta otvorena u Srednjoj ekonomskoj školi na adresi Zmaja od Bosne 39, u Mostaru u Osnovnoj školi Petra Bakule u Ulici kralja Tomislava 9, dok su u Tuzli i Banja Luci biračka mjesta otvorena u generalnim konzulatima Republike Hrvatske.