HRVATI PRITVORENI U ZAMBIJI: Htjeli preuzeti posvojenu djecu, a osumnjičeni za trgovinu ljudima

Hrvatski državljani, njih osmero, ili četiri para, još su pritvoreni u Zambiji, kamo su stigli radi preuzimanja posvojene djece iz Demokratske Republike Kongo, a osumnjičeni su za trgovinu ljudima.

Četiri hrvatska para željela su u Kongu posvojiti četvero djece. Dva su para već bila u hrvatskom registru potencijalnih posvojitelja – dva nisu.

– Ministarstvo nije imalo nikakvih informacija o tome, isti se nisu obraćali ministarstvu za informacije niti za pomoć, niti su ikakav zahtjev podnosili, rekla je Josipa Crnoja Bartolić, načelnica sektora za zaštitu djece i obitelji, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Sada sa svi u zatvoru u Zambiji, a uhićeni su na aerodromu uz kongoansku granicu odakle su s djecom namjeravali krenuti u Hrvatsku. Detalji su nejasni, no danas stiže nova informacija.

Davor Božinović potvrdio je da su djeca iz Konga, koju su u Zambiji posvojila četiri hrvatska para naknadno uhićena zbog sumnje u trgovanje ljudima, imala hrvatske dokumente. Djeca imaju hrvatske dokumente koji su izdani na temelju odgovarajućih rješenja hrvatskih institucija, kazao je Božinović, kako javlja HRT.

Kazao je kako u ovom trenutku više hrvatskih resora surađuje i razmjenjuje informacije koje koordinira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) koje je zaduženo za brigu o hrvatskim državljanima izvan RH.
DR Kongo, odakle su djeca, nije potpisnica Konvencije za zaštitu djece u vezi s međunarodnim posvojenjem, takozvane Haške konvencije. Da jest – propisana procedura išla bi preko državnih tijela.

– Obraćaju se nadležnom centru za soc skrb radi pozitivnog mišljenja prikladnosti za posvojenje. Tada se obraćaju zahtjevom prema Ministarstvu rada, središnjem tijelu, i tada stupamo u kontakt sa središnjim tijelom države iz kojeg se dijete želi posvojiti, rekla je Crnoja Bartolić.

– Potencijalni posvojitelji u Hrvatskoj čekaju vjerodostojne dokumente da su oni posvojitelji, s tim dokumentima podnose zahtjev nadležnom Općinskom sudu da potvrdi odluku treće zemlje i izda rješenje o posvojenju, pojasnila je Dubravka Marušić, ADOPTA, udruga za potporu posvajanju.

Sve se to u ovom slučaju – nije dogodilo. Tek treba istražiti na osnovi čega su hrvatski dokumenti odobreni za kongoansku djecu. Neslužbeno doznajemo, dokumenti za posvajanje iz DR Konga navodno su bili krivotvoreni.

Do daljnjeg, četiri hrvatska bračna para ostaju u zatvoru, a četvero djece od jedne do tri godine u sustavu su socijalne skrbi u Zambiji.

Kako javljaju mediji, a među njima i Index, među uhićenima su i Zoran Subošić, gitarist Hladnog piva, te članica Možemo Noa Kraljević.