HRVATI OPET NA DNU: Po broju zdravih zuba u EU, iza nas je samo Bugarska!

Još jedna statistika statistika za Hrvate je porazna – među prvima smo u Europi po neredovitom pranju zubi.

Rekla je to, gostujući na N1 televiziji, stomatologinja Sarah Turjanski, dodajući kako 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri pokvarena zuba, a 80 posto Hrvata boluje od neke parodontne bolesti, 90 posto ih ima karijes, a 11 posto nema svojeg stomatologa.

Rezultat je da su Hrvati po broju zdravih zuba na dnu EU-a, iza nas je samo Bugarska.

Paradontitisi i gingivitisi, infektivne bolesti zubnog mesa, najzastupljenije su u svjetskoj populaciji, a izuzetak u ovome nije ni Hrvatska, kaže Turjanski. Gingivitis, ako se ne liječi, progradira u paradontitis, koji je neizlječiv.

“Od simptoma se vidi, kad ste u paradontitisu, crvenilo zubnog mesa, ono krvari, javlja se zadah i u konačnici, gubitak zubi”, objašnjava. Ona kaže kako zube treba dobro prati i da je manje vjerojatno da će progresiju bolesti imati netko tko dobro btine o zubima. Brigu o zubima treba prenositi na djecu, a vrlo je opasno za zdravlje zubi koristiti iste žlice, čaše, čistiti npr. dudu koju koriste bebe tako da je očistimo svojim ustima…

Foto: Pixabay.com

Većina Hrvata ne zna pravilno prati zube, upozorava stomatologinja. Prema njenim riječima, najbolja past i četkica za zube su one koje se najbrže potroše. Današnje studije pokazuju da najbolje rezultate daju interdentalne četkice i električne četkice. Dobro je koristiti i zubni konac i tuš. Ekektrična četkica je odličan izbor jer svojim pokretima ispravi manjkavosti u tehnici.

Zube bi, svi smo čuli, trebalo četkati barem tri minute. Turjanski za N1 objašnjava da nekome tko nema pravilne zube treba i više vremena za to da dobro očisti zube i da su takve osobe, zbog izostanka pravilne higijene, u riziku o češćeg razvoja karijesa.

“Kad imamo usnu šupljinu pod upalnom bolesti, ona nije odvojena od ostatka tijela”, kaže i navodi primjer dijabetičara koji često imaju upale zubnog mesa jer jedna bolest utječe na drugu.

Stomatologa bi trebalo posjećivati po potrebi, kaže ona, a ne po pravilu “jednom godišnje”.