HRVATI JOŠ U ZATVORU: U ponedjeljak izlaze na novo ročište pred suca u Zambiji

Osam hrvatskih državljana uhićenih zbog sumnje da su sudjelovali u trgovini ljudima prilikom posvajanja djece iz Konga, sutra ponovno izlaze pred suca u Zambiji.

Izvor: Media servis

Naime, oni se od prosinca nalaze u zambijskom pritvoru, iako im je na prošlom saslušanju određeno da se mogu braniti sa slobode ako ispune određene uvjete poput plaćanja jamčevine, pronalaženja osoba iz Ndole koje će dodatno garantirati za njih, no, nisu ispunjeni svi uvjeti stoga su još uvijek pritvoreni.

Slučaj su ponovno komentirali čelnik SDP-a Peđa Grbin koji je zatražio hitan odgovor institucija u vezi s međunarodnim posvojenjima, dok je premijer Andrej Plenković poručio kako cijeli slučaj treba gledati iz dva kuta.

”Idemo razgovarati o našim procedurama ovdje i onome što je zakazalo u sustavu socijalne skrbi jer imamo informacije da kod brojnih međunarodnih posvojenja, bez obzira na to iz koje države dolaze, ako nije u sustavu konvencije, nije postojao niti nadzor niti sve ostale mjere koje je država morala provoditi. Očito nešto u sustavu socijalne skrbi ne funkcionira i to treba promijeniti”, rekao je Grbin.

”Jedan je aspekt zaštita konzularna, pružanje pravne pomoći hrvatskim državljanima o kojima je riječ. Drugi je aspekt u Hrvatskoj, gdje se kao što znamo, provode sve aktivnosti da se preciznije utvrdi o čemu je tu točno riječi, je li kod tog postupka međunarodnog posvojenja bilo sve sukladno zakonima i propisu”, kaže Plenković.