HRVATI JADRAN TEK SNIVAJU: Čak 62,8 posto ne ide na more jer si ga ne mogu priuštiti

Plaće premale. standard građana sve niži, neki na rubu siromaštva, neki u siromaštvu, umirovljenici koji čudom preživljavaju, slika je stanja u Hrvatskoj, pa ne čudi što zemlja bilježi neke turističke rekorde, ali u njima ne sudjeluju njezini građani, barem ne u većini.

O tome da je Hrvatima njihov Jadran, njihovo more, sve više samo u snovima, jer si ga ne mogu priuštiti svjedoči i RTL-ovo istraživanje koje odgovara na pitanje gdje građani odmaraju.

Prema istraživanju ove godine zaista vrijedi ona ‘Tko ima para kupa se u moru, a tko nema doma u lavoru’.

Istraživanje je pokazalo kako čak 62,8 posto Hrvata ne ide na godišnji na more. Pad je to u odnosu na prošlu godinu od 3,3 postotna boda.

Većina građana svoje zaslužene godišnje odmore provodi kod kuće, odnosno njih 63,5 posto, a manjina onih koji biraju neku drugu lokaciju – ostaju vjerni odmoru uz more.

Dubrovnik, mnogim Hrvatima nedosanjani san (Foto: Pexels.com)

Među njima više je onih koji imaju sreću da na Jadranu imaju vlastitu nekretninu (9,1 posto) ili dobrog prijatelja ili rodbinu (7,1).

Avanturu izvan Hrvatske, unatoč brojnim medijskim napisima, bira tek 3,2 posto ispitanika.

Što se tiče potrošnje – za smještaj, hranu i ostalo najviše je onih koji će potrošiti oko 1000 eura. Od 500 do 1500 eura potrošilo je ili su već potrošili više od 40 posto građana.

Među poskupljenjima najviše osjećaju i najviše im smeta rast cijene u trgovinama – 30,3 posto. Manje negoduju zbog cijena privatnog smještaja – 16,6 posto, poskupljenja u restoranima – 15,7 posto i simbola ljetnog poskupljenja – kuglice sladoleda – 15,5 posto.