HRVATI IZ ZAMBIJE U LJUBLJANI: Do kuće će jedni privatnim prijevozom – druge vozi ministarstvo

Osmero odraslih i četvero njihove djece, hrvatski državljani, napustili su u petak navečer zambijski glavni grad Lusaku i poletjeli za Dubai. Iz Dubaija su u subotu ujutro poletjeli za Ljubljanu u koju su sletjeli oko 15 sati.

Njihov povratak u Hrvatsku očekuje se tijekom poslijepodneva.

“Dvije obitelji će ići s našim kombijima u kojima su već postavljene stolice za djecu, a dvije sa svojim prijateljima, odnosno članovima obitelji, privatnim osobnim automobilima”, rekao je Boris Grigić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Sloveniji, javlja HRT.

Načelnica Sektora za zaštitu djece i obitelji Melita Čusek objasnila je za N1 da roditelji sad moraju podnijeti papire za porodiljni i riješiti birokraciju, od zdravstvenog osiguranja i slično.
anja Budmir Gulan, iz Udruge za potporu međunarodnom posvajanju International adoption Hrvatska, majka petero posvojene djece iz Konga, za N1 je komentirala povratak Hrvata iz Zambije.

Smatra da posvajatelji moraju biti zaštićeniji i još jednom je poslala apel vezan uz govor mržnje i neprimjerene komentare u javnom prostoru, posebno Hrvatskom saboru.

“Zaštita posvajatelja od države mora biti puno jača. Podržavam međunarodna posvajanja, ali smatram da posvojitelji moraju imati jač

u zaštitu od države jer ako i dalje budemo prepušteni sami sebi, pitanje je dana kad će se opet dogoditi Zambija”, rekla je i dodala:

“Opet ću poslati apel – ne morate se slagati s našim odlukama da posvojimo djecu, ne trebate nas niti voljeti, to je vaše pravo, pravo pojedinca da ne prihvaća, da mu se to čini svakakvim, čuli smo u Saboru razne epitete. Samo molim da, ako je ikako moguće, svoje stavove prestanu iznositi na društvenim mrežama mrzeći, javno, jer se opet stvara atmosfera linča koja nikako neće biti dobra za socijalizaciju djece koja dolaze iz Zambije.”

Osmero Hrvata bilo je uhićeno u Zambiji prije sedam mjeseci zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Djeca su im pritom oduzeta i vraćena tek jučer kad je optužba srušena na sudu.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!