HRejting POKAZUJE: Ni afera župana Dekanića nije ugrozila HDZ – on i dalje raste

U dane kada se provodila anketa, glavni događaj u svim medijima bilo je uhićenje HDZ-ova župana koji je vozeći pijan prouzročio nesreću i zatim sve pokušao zataškati. Ali to, pokazuje HRejting, nije imalo nikakav utjecaj na HDZ-ovo biračko tijelo, pa im je stranka ostala nedodirljiva na vodećoj poziciji.

Štoviše, HDZ u odnosu na anketu prije ove, malo (+0,35%), ali ipak raste. Trenutačno je na 26,1%. To je 10% više od drugoplasiranog SDP-a i njegovih 15,8% (+0,13%).
Treća je stranačka snaga platforma Možemo!. Želi li zadržati tu poziciju, njihovo će prekjučer izabrano novo vodstvo morati dobro promisliti što i kako dalje. Jer Možemo! (9,8%) je jedina od opcija koje prelaze izborni prag u konstantnom padu (-0,95%), javlja HRT.

Koliko Možemo! pada, približno toliko Most (9,3%) raste (+0,83%), pa je razlika između trećeg i četvrtog samo pola posto.

Rejting, i to najviše, raste još jednoj desnoj političkoj opciji – Domovinskom pokretu (+1,33%), pa je sada na 6,8% potpore, a ujedno je i posljednji koji prelazi izborni prag.

Petpostotnom pragu se od preostalih stranaka iz ankete donekle približila samo stranka splitskoga gradonačelnika Puljka. Centar trenutačno raste (+0,38%) i sada je na 3,4%.Radnička fronta s 1,6%; Fokus i HSS s 1,2%; Socijaldemokrate, trenutačno nabrojniji oporbeni klub zastupnika nastao raskolom SDP-ovog, zaokružilo bi 1,1% birača. Neparlamentarni Ključ Hrvatske i vladajući HNS imaju točno po 1%.Još manje od toga – 0,9%, dobivaju IDS i Hrvatski suverenisti.

Četiri zadnje pozicije u anketi drže: stranka pokojnog Milana Bandića (BM365), stranka zastupnice Karoline Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost), bivša stranka zastupnika Silvana Hrelje (HSU) i stranka bjelovarskoga gradonačelnika (HSLS). Zajednička im je biračka potpora koja iznosi samo pola posto.