HRejting O IZBORIMA U SPLITU: Ivica Puljak pobjeđuje HDZ-ovog Zorana Đogaša

Kada je riječ o praksi da nikad ne biraju isto dva puta zaredom, Splićani će ovu nedjelju iznevjeriti sami sebe. Tako barem pokazuje anketa HRejtinga provedena od 15. do 18. lipnja na uzorku od 600 ispitanika.

Jer, iako je isprovocirao prijevremene izbore i svim skandalima unatoč, Ivica Puljak ostaje prvi izbor trećini (35,3%) svojih sugrađana. Više od 10% za njim zaostaje HDZ-ov kandidat Zoran Đogaš, za kojega bi glasalo 23,7% birača. Željko Kerum (9,4%) treći je izbor Splićana, ali ne uživa ni 10% potpore. Slijedi ga SDP-ov Davor Matijević sa 6,2%, javlja HRT.

Preostalih pet kandidata, kojima će prema anketi prvi izborni krug ujedno biti i posljednji, raspoređeno je ovako: Mostovac Josip Markotić – 3,7%; kandidatkinja Pametnog za Split i Dalmaciju, Kristina Vidan – 3,4%; Tamara Visković koja predstavlja Možemo i Novu ljevicu – 2,7%; predstavnik saveza desnih stranaka predvođenih Domovinskim pokretom, Aris Zlodre – 2,1%; bivši SDP-ovac, sada neovisni Ante Franić – pola posto! U ovakav red, nered svakako još stignu unijeti neodlučni kojih je trenutačno gotovo 13% (12,9%).

Može li u 2. krugu itko ugroziti ovu prednost Ivice Puljka? 

U anketi smo tražili reakciju birača na sraz Ivice Puljka s drugo i trećeplasiranim u 1. krugu. Iz obje kombinacije stari gradonačelnik izlazi i kao novi. Riječ je samo o Puljkovoj pobjedi s većom ili manjom razlikom. Tako bi (Puljak 47,5%) s HDZ-ovim Zoranom Đogašem (37,1%) 2.krug završio s prednošću većom od 10% (10,4%) Oko 15% birača u ovoj kombinaciji još ne zna što bi ili je već odlučilo da neće glasati.

Za Puljka bi najbolji protukandidat u 2. krugu bio Željko Kerum. Tu nema nikakve neizvjesnosti ni napetosti. Puljak (53,7%) pobjeđuje Keruma (24,2%) s gotovo 30% (29,5%) glasova više. G8Za ovakav duel ne bi išlo glasati oko 12% (12,4%) birača, dok je neodlučnih blizu 10% (9,7%)
Iako anketa ne predviđa mogućnost sraza HDZ-ova Đogaša i HGS-ova Keruma, ipak smo ispitanicima ponudili mogućnost glasanja i za tu kombinaciju. Željko Kerum i u ovom slučaju kod Splićana izrazito loše prolazi. Dobio bi tek 16% (16,3%) u odnosu na Zorana Đogaša i njegovih gotovo 52% (51,8%). U drugom krugu s ovom dvojicom protukandidata bilo bi i najviše apstitenata (19%) te neodlučnih (12,9%). Ukupno čak 32% (31,9%)