HRANA SVE SKUPLJA: U godinu dana poskupjelo 900 proizvoda – evo i rekordera

U odnosu na godinu prije hrana je skuplja za gotovo 16 posto. Rekord drže jaja koja su skuplja čak 57 posto, šećer za 38 posto, a kruh 25 posto.

Za 21,5 posto skuplji je sir, meso gotovo 13 posto, svježe voće 16, a povrće gotovo 17 posto.Visoke cijene kruha i pekarskih proizvoda proizvođači i dalje pravdaju rastom cijena sirovina i energenata.

“Pa kad govorimo o tome da je sada cijena pšenice nešto povoljnija i da je gorivo nešto povoljnije, moramo uzeti u obzir da su svi ostali ulazni troškovi još visoki”, objašnjava za RTL Nada Barišić, direktorica Žito zajednice.

“Svi su u gubicima i svima je jako teško, ali zapravo je najteže potrošačima. Trčimo maraton za cijenama, ali nikako ni na pola puta da ih stignemo”, priča Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

A zbog turističke sezone, cijene bi mogle biti još veće. “O nekom pojeftinjenju koje bi za potrošače bilo pozitivna vijest ne možemo još govoriti.Ususret novoj turističkoj sezoni ne možemo očekivati da će do nekog pojeftinjenja doći zato što će na tržištu doći do veće potražnje”, dodaje Barišić.

Udruge za zaštitu potrošača od Vlade traže da nastavi s mjerom zamrzavanja cijena i još proširi listu.

“Hvale se proračun je pun, puni smo kao brod pa onda izvolite malo vi subvencionirajte trgovce i proizvođače, a olakšajte život potrošačima ako već toliko love ima”, zaključuje Knežević.

Jer od početka godine poskupjelo je više od 900 proizvoda.