HRANA KAO ORUŽJE: Rusija suspendirala sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica

Rusija je suspendirala sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica samo tri mjeseca nakon njegovog potpisivanja.

Izvor: Media servis

Ruska odluka zgrozila je svjetske čelnike, no Ukrajina ističe da se na ovaj potez Rusija spremala od rujna.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je Ukrajina uz pomoć britanskih stručnjačka izvela snažan napad dronovima na rusku crnomorsku flotu u Sevastopolju na Krimu čime je oštećen ruski ratni brod i nekoliko objekata u pomorskoj bazi. Zbog toga je Rusija pokrenula odmazdu i suspendirala ugovor o izvozu ukrajinskih žitarica iz blokiranih morskih luka koji je potpisan u srpnju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smatra da je Rusija odluku o suspendiranju ugovora donijela u rujnu.

“Rusija je još u rujnu počela namjerno zaoštravati prehrambenu krizu, kada je blokirala kretanje brodova s našom hranom. Od rujna do danas već se u žitnom koridoru nakupilo 176 brodova koji ne mogu pratiti svoju rutu. Neki prijevoznici žita čekaju više od tri tjedna. Ovo je apsolutno namjerna blokada od strane Rusije. Ovo je prozirna namjera Rusije da vrati prijetnju velike gladi Africi i Aziji.”

Optužbe Rusije komentirao je na Twitteru ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba: “Moskva koristi lažni izgovor za blokiranje koridora za izvoz žitarica koji jamči sigurnost hrane za milijune ljudi. Pozivam sve države da zatraže od Rusije da prestane sa svojim igrama gladi i ponovno počne poštivati svoje obveze”, napisao je.

Zelenski kaže da svijet mora reagirati na ovaj ruski potez.

“Sada je potreban snažan međunarodni odgovor. I na razini UN-a i na drugim razinama. Konkretno, na razini G20. Kako Rusija može biti među G20 ako namjerno radi na gladovanju na nekoliko kontinenata? Ovo je besmislica. Rusiji nije mjesto u G20. Partneri vide što je Rusija učinila da omete inicijativu za žito.”

​Ruskom odlukom šokiran je predsjednik SAD-a Joe Biden i nazvao ju je nečuvenom. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao da je suspenzija sporazuma za žaljenje i da Moskva “hranu pretvara u oružje”. Iz UN-a potvrđuju kako rade na kontaktu s ruskim vlastima i nastoje spriječiti bilo koju radnju koja bi ugrozila postojeći dogovor.

“Rusija je izvršila invaziju na svjetsku žitnicu, sprječavajući žito da stigne do zemalja kojima je najpotrebnije”, navodi Europska komisija na Twitteru.