HRANA I RASPOLOŽENJE: Antidepresivi ne idu uz pivo, crno vino, parmezan i riblje konzerve

riblje konzerve, ribe

Ako ste pod stresom prepuručuje se hrana koja je bogata ugljikohidratima, jer oni djeluju smirujuće na cijeli organizam. Navalite na krompir, tjesteninu, rižu, kolače…

Kad se hranimo u tijelo unosimo i tzv. serotonin, poznatu neurotransmiterska kemikaliju, koja regulira funkcije poput fine mišićne kontrakcije, regulaciju temperature, apetita, osjećaja boli, ponašanja, krvnog tlaka i disanja – na raspoloženje.

Zato i namirnice koje djeluju na smanjenje serotonina djeluju na čovjeka tako da ga čine manje zadovoljnim. Nasuprot tome one namirnice koje povećavaju serotonin izazivaju bolje rasploženje. Zato, ako se uzimaju prave namirnice može se utjecati i na smanjenje depresije, pa će biti potrebno piti manje lijekova.

Ako čovjek na primjer uzima antidepresive, trebao bi bježati od piva, crnog vina, parmezana i ribljih konzervi. Preporučuje se uzimati hranu bogatu ugljikohidratima – kruh, tjesteninu, krompir, rižu, žgance, kolače i med. Oni koji pate od depresije lakše će zaspati ako pred spavanje popiju čaj od đumbira ili matičnjaka. (g. i.)