HORVAT SLAVLJENIČKI: Obnova na Banovini je započela

Uoči prve obljetnice razornog potresa na Baniji, u Petrinji je održano savjetovanje pod nazivom “Dani potresnog inženjerstva” na kojem se razgovaralo o obnovi te o tome što se do sada napravilo, zašto obnova kasni i što se sve moglo napraviti ranije.

Izvor: Media servis

Dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić smatra da se ovo savjetovanje trebalo održati prije šest mjeseci. Upozorio je da postupci kasne te da se predugo razmatralo mišljenje struke. “Ovaj konstruktivni dio koji je jednostavniji je riješen. Sada se bavimo kompliciranijim, iako ne bi trebao biti kompliciraniji – gradnja jedne obiteljske kuće nije znanstveno djelo. U cijeloj zapetljanciji s adekvatnim rješenjima došli smo do toga da smo izgubili godinu dana.”

Ne trebamo podcjenjivati nekonstrukcijsku obnovu, poručio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević. “Danas će biti objavljen javni natječaj za izvođače radova koji bi gradili višestambene zgrade za koje se nadamo da će radovi započeti krajem ožujka sljedeće godina, a da će gradnja obiteljskih kuća početi i ranije jer smo ranije krenuli i s natječajima.”

Iako brojni stanovnici i dalje žive u kontejnerima i mobilnim kućicama, resorni ministar Darko Horvat otkrio je da je do danas na Baniji obnovljeno 1200 objekata te da se šest tisuća osoba vratilo u svoje domove. Odgovorio je kritičarima da obnova još nije počela:

“Odgovor je vrlo jednostavan – obnova je započela.”

U zamjenskom smještaju je još uvijek pet tisuća osoba. Na novinarsko pitanje, hoće li se sljedeće godine obnoviti još tisuću kuća, Horvat odgovara: “S obzirom na broj podnesenih zahtjeva kojih je nešto malo više od tisuću, ako pozitivno odgovorimo na sve njih, bit će, siguran sam, potrebno izgraditi malo više od tisuću novih zamjenskih objekata.”

“Mislite li da ćete to uspjeti u godinu dana”, pitali su novinari.

“Ne tvrdim, niti sam ikada obećao da će se to dogoditi unutar godinu dana, ali proces obnove, odnosno ugovaranja je započeo.”

Korekcije se rade na urbanim tipskim kućama, no natječaji neće stati, dodao je Horvat, a osvrnuo se i na poslijepotresnu obnovu u metropoli:

“Grad Zagreb u ovom trenutku nema nekakve spomena vrijedne rezultate jer su njihovi ZNS-ovi u ovom trenutku na razini 30-ak milijuna kuna.”

Savjetnik predsjednika Republike Velibor Mačkić istaknuo je da uvijek ima mjesta za poboljšanje.

“U ovoj situaciji u kojoj se sada nalazimo evidentno je da nam obnova postaje izazov za 2022. godinu. Jedina stvar koja nas treba zanimati je kako živi narod nakon godine dana.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!