HOK: Tražimo hitne mjere za oporavak ugostiteljsko-turističke djelatnosti

Iz Hrvatske obrtničke komore ističu da je Sektor ugostiteljstva i turizma s ostalim povezanim djelatnostima, gospodarski sektor najsnažnije pogođen epidemijom korona virusa. Većina subjekata u ovoj djelatnosti, Odlukom Stožera CZ ne radi već više od dva mjeseca, stoji u priopćenju HOK-a koje prenosimo u cijelosti.

“Sektor ugostiteljstva je itekako svjestan važnosti osiguravanja što bolje epidemiološke slike Republike Hrvatske na turističkoj karti svijeta, ako ozbiljno razmišljamo o turističkoj sezoni 2021. godine. U tom smislu razumijemo zašto Vlada Republike Hrvatske još uvijek oklijeva s relaksacijom mjera u ugostiteljstvu unatoč trenutačno relativno dobrim epidemiološkim trendovima. Međutim, isto tako je jasno da je u ovom trenutku ugostiteljstvo na koljenima i traži čvrsto definiranje i provedbu kratkoročnih i dugoročnih mjera za očuvanje, ali i oporavak cijelog ugostiteljsko-turističkog sektora“, poručio je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

Zbog svega navedenog predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a smatra da je sada krajnji trenutak da se jasno definiraju kratkoročne, ali i dugoročne mjere u cilju očuvanja ugostiteljske djelatnosti i njenog dugoročnog oporavka. Smolić se zalaže da kratkoročne mjere za ugostiteljski sektor moraju obuhvaćati slijedeće:

– Tražimo da se od 1. veljače 2021. izjednači rad caffe barova i restorana tj. da na jednak način mogu pružati uslugu ”za van”, uz zadržavanje prava na korištenje mjere refundacije fiksnih troškova i očuvanja radnih mjesta;

– Refundiranje fiksnih troškova na način da vlasnici ugostiteljskih objekata dostavljaju račune za fiksne troškove nadležnom tijelu radi izvršenja plaćanja;

– Nastavak provedbe mjera za očuvanje radnih mjesta do kraja 2021. godine s jasno utvrđenom dinamikom isplata kako bi se izbjeglo kašnjenje isplate ove potpore;

– Hitno revidiranje rokova u kojim se zaprimaju i obrađuju zahtjevi za HAMAG-BICRO COVID-19 kreditnu liniju na način da od zaprimanja zahtjeva do završetka obrade pojedinog zahtjeva ne smije proći više od 45 dana.

„Gotovo godinu dana ugostiteljski sektor, u većem ili manjem opsegu, posluje u okviru obveznih epidemioloških mjera i to je definitivno iscrpilo ugostitelje. Stoga će biti nužno utvrditi mjere, i to dugoročne, koje bi potpomogle oporavak naše ugostiteljske branše“, smatra Joso Smolić.

Uz nastavak osiguranja brzih i jeftinih kreditnih linija za ugostiteljsko-turistički sektor, paralelno je potrebno sniziti stopu PDV-a na 13% na pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva te ukinuti porez na potrošnju koji se primjenjuje isključivo u ugostiteljskoj djelatnosti“, naglašava Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.”

Komentiraj