HOĆEMO STADION: Ministrica Nikolina Brnjac o početku izgradnje

Nakon brončane medalje iz Katra političarima u Hrvatskoj puna su usta obećanja o izgradnji stadiona, baš kao i nakon uspjeha nogometaša 2018. godine.

Da sve bude još zanimljivije sada se više ne govori samo o izgradnji nacionalnog stadiona u Zagrebu, već o financiranju sportskih građevina od nacionalnog značaja.

Znači, stadiona, nacionalnih, bit će više, jer tosu svi oni gdje bi mogla igrati reprezentacija.

Priču je gostujući na RTL-u potvrdila i ministrica Nikolina Brnjac, koja na pitanje -kada i kako do prvih nogometnih stadiona, kaže:

Pri samoj izradi Zakona o sportu omogućili smo financiranje sportskih građevina od nacionalnog značaja. To su svi oni gdje može igrati reprezentacija. Radi se cijeli popis gdje to može igrati reprezentacija, pod društvenim ekonomskim i sportskim kriterijima. Sportske građevina su većinom pod vlasništvom jedinica lokalnih samouprava, dakle gradova. U suradnji s gradovima, Vlada je prvi put u proračunu osigurala za 2024. i 2025. godinu oko 200 milijuna kuna, za samo sufinanciranje. Suradnja UEFA-e, FIFA-e, gradova i naravno države omogućuje izgradnju sportskih građevina

Kada bi izgradnje mogle krenuti?Planski smo 2023. ostavili za pripremanje dokumentacija, dozvola, a početak 2024. Ministarstvo turizma i sporta šalje ograničeni poziv na te adrese i vlasnike i očekujemo JLS i klubove da se pripreme i da krenemo graditi.