HOĆE LI NAM DELTA SOJ UZETI JESEN: Sve je više turista, ali su i sve veće korona brojke

Koronabrojke svakim tjednom sve su nam veće, danas iznose 246 novozaraženih. Isto tako i broj turista u našoj zemlji svakodnevno raste. Kako da sezona potraje što dulje, a da nam ne donese katastrofalnu kliničku sliku na jesen pitanje je koji vladajući postavljaju, a i sami daju odgovor na njega: cijepljenjem.

Izvor: Media servis

Broj novozaraženih u našoj zemlji znatno je viši u odnosu na prošli tjedan. Ministar zdravstva Vili Beroš kao uzrok tomu vidi:

”I dalje je opća epidemiološka situacija relativno dobra. Imamo nekoliko županija s povećanim rizikom, prvenstveno Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska. Tu su upravo ta okupljanja, koncerti, ali i obiteljska okupljanja uzroci povećanja”.

Dodao je da se očekuje povećanje broja novozaraženih nakon održavanja Sinjske alke, a za nadolazeći blagdan Velike Gospe kazao je da je najsigurnije ostati kod kuće. A ostati kod kuće nije mogao sinjski gradonačelnik Miro Bulj koji je nakon Alke, navodno, pojačavao glazbu nakon ponoći, kako je dopušteno prema uputama Nacionalnog stožera i tako zaradio optužni prijedlog za kršenje javnoga reda i mira. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović:

”Mjere su iste i u Primorsko-goranskoj županiji i diljem Hrvatske. Takvi primjeri sigurno nisu oni koji će nas održati u borbi protiv epidemije”.

Hoće li takva događanja promijeniti sliku Hrvatske na karti ECDC-a?

”Mislim da u ovom trenutku još neće. Moramo biti dovoljno mudri i razmišljati o našem ponašanju da bi zadržali ovo stanje. Vjerujem da će Hrvatska još neko vrijeme ostati u narančastoj regiji, ali ako se veća okupljanja nastave, sigurno je da će se i to promijeniti”, rekao je Beroš.

Turistička sezona nije nimalo podbacila, dapače, Hrvatska već sada ima više turista nego u cijeloj 2020., izvijestio je premijer Andrej Plenković. Milijun turista boravi na našoj obali, a čak 886 tisuća je stranih gostiju.

”Vlada vodi računa koliko je turizam bitan za hrvatsko gospodarstvo, koliko je bitan za hrvatsko društvo i koliko zajedno moramo učiniti u idućim godinama da se vratimo na one brojeve koji su bili prije dvije ili tri godine, a da pritom kvaliteta, usluga, ponuda, konzistentnost onoga što mi nudimo u Hrvatskoj bude magnet za dolazak brojnih turista i svijeta, kao i domaćih, na jadransku obalu, ali i na kontinentalni turizam”.

Primorsko- goranska županija najprocjepljenjija je županija s više od 50 % cijepljenim. Time je izrazito zadovoljan župan Zlatko Komadina.

”Uz pridržavanje mjera i ta procijepljenost je dala rezultate po kojima smo po oba parametra u zelenom. Imamo jednu dobru rezervu za nastavak turističke sezone. Duboko se nadam da ćemo izdržati ovu glavnu sezonu, čak i ući u postsezonu”.

Turističke brojke zvuče i više nego lijepo, a hoće li nam i jesen biti lijepa s obzirom na veliku fluktuaciju ljudi? Beroš:

”Kad ponovno krenemo prema našim kućama, unutrašnjim prostorima, kad bude manje UV zračenja i virus bude na neki način sposobniji preživjeti u okruženju, što će nam donijeti delta varijanta? Moramo biti oprezni, opuštanja nema. Ignorirati ovu svjetsku pošast je pogubno”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!