HOĆE LI GA STIĆI KAZNA: Tužitelji traže potvrdu doživotne kazne za Ratka Mladića

U Haagu je održano saslušanje o žalbama na prvostupanjsku presudu doživotnog zatvora za nekadašnjeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića, zbog genocida u Srebrenici i druge zločine.

Izvor: Media servis

Na presudu se žalila obrana, ali i tužitelji jer je oslobođen nekih optužbi.

Njegovi odvjetnici traže oslobađajuću presudu ili ponovno suđenje, dok su tužitelji pak, poručili da je potvrda presude doživotne zatvorske kazne za “srebreničkog krvnika” jedina prihvatljiva opcija. Tužiteljica Laurel Baig

“Ratko Mladić jedan je od najgorih ratnih zločinaca koji se našao pred sudom. Zbog strašnih zločina, u ovim okonostima, ne smije se sniziti doživotna zatvorska kazna. Drugačija presuda bila bi potpuno nepravedna.”

Mladić je na kraju dobio priliku za desetminutno, osobno obraćanje sudu. Istaknuo je kako je bio i još je uvijek meta NATO-a i da je radio u skladu sa zakonima svoje države koju je razorio upravo NATO. Rekao je da je na njega u Srebrenici pokušan pokušan atentat, u vrijeme kada ga je sudbina dovela da brani SFRJ koja je razbijena uz pomoć Vatikana. Nije pokazao kajanje te je poručio kako je cijela optužnica pala u vodu.

Podsjetimo, žalbeni je postupak više puta odgađan zbog pandemije koronavirusa. Ratko Mladić je 2017. osuđen na doživotnu kaznu zatvora za pokolj Bošnjaka i Hrvata prije 25 godina. Objava konačne presude očekuje se u drugoj polovici iduće godine.

Komentiraj