HOĆE ILI NEĆE U FOTELJU: Kakva će biti odluka premijera i samog Brkića?

Milijan Brkić

Nakon što je MUP jučer priopćio da Visoka policijska škola planira pokrenuti novi postupak oduzimanja stručnog naziva Milijanu Brkiću i osobama za koje su zaprimljene sudske presude, glavni tajnik HDZ-a medijima se danas obratio putem svog odvjetnika Ive Farčića.

On tvrdi da za novi postupak nema pravne osnove te da sve ima političku pozadinu, prenosi Media servis.

Od prijedloga za poziciju ministra branitelja do novog izbijanja afere vezane uz plagiranje diplomskog rada mogli bi se sažeti događaji u posljednja dva dana. Milijan Brkić danas nije davao izjave no umjesto njega to su učinili njegove stranačke kolege poput Željka Dilbera i Damira Krstičevića.
“Vjerujem da će on kao kandidat prihvatiti tu poziciju, a drugo da će biti izabran. U ovom trenutku on to nije još učinio, no vjerujem da će to učiniti tijekom dana”, poručio je jutros Dilber. ”

Kolega Brkić je moj prijatelj i branitelj i to je to”; ustvrdio je Krstičević.

I ministar obrane Josip Buljević ima samo riječi hvale za Brkića te smatra da je on ispravno diplomirao na fakultetu.Ja mislim da je on odličan kandidat i mislim da će biti dobar ministar branitelja”.

No do ovoga trenutka i dalje nije poznato hoće li se Milijan Brkić prihvatiti ovog posla. Ipak kako se može neslužbeno čuti upravo se u ovim trenucima nalazi na sastanku s premijerom i dvojicom potpredsjednika s kojima očito razgovara o situaciji u kojoj se našao. Stav Mosta oko Brkića na mjestu ministra branitelja danas je pak iznio Miro Bulj rekavši da Most podržava njegovu kandidaturu.

“O ostalome Most će imati svoj stav, a sada je najbitnije na Tihomiru Oreškoviću, da, jer ipak je premijer, da vidi po pitanju ministra branitelja, jer ipak će biti njegov suradnik. A pošto se radi o najosjetljivijem ministarstvu ipak oni koji su bili u Domovinskom ratu – njima je najbitniji taj legitimitet, ili, ta, pod navodnim znakovima, diploma Domovinskog rata, a u Domoljubnoj koaliciji tih ljudi sigurno ima”, rekao je.

Most je taj koji mora reći hoćemo li prvi put imati stručnu Vladu i ministra bez diplome, poručuje SDP-ov Nenad Stazić koji ističe kako već jest utvrđeno da je 70 posto diplomskog rada prepisano.

Vidio sam dobru zafrkanciju na webu – čovjek koji je uspio obraniti diplomski rad kojeg nije napisao može biti ministar branitelja”, rekao je Stazić. No odvjetnik Milijana Brkića kaže – nikakav plagijat nije utvrđen.

U sudskom postupku u presudi prvog i drugog stupnja nema plagijata i nema utvrđivanja toga. Dakle, nije provedena nijedna dokazna radnja kojom bi se to moglo utvrditi. Ono je bila izjava sutkinje koja se može nazvati više onako neformalnom izjavom. Ali toga nema u postupku”, rekao je Farčić.

Farčić se danas oglasio i priopćenjem i izrazio čuđenje inicijativom iz MUP-a o ponovnom iniciranju postupka.

Tvrdi, između ostalog, da utvrđivanje grube povrede prava studija, na koju se poziva MUP, u situaciji kada nije postojao pravilnik s jasnim utvrđenjem i opisom kažnjivog ponašanja, predstavlja povredu načela legaliteta kao i da se ne može dva puta postupak pokrenuti o istom budući da postoji pravomoćna presuda.

Farčić ističe i kako se postupak ponovnog razmatranja oduzimanja stručnog naziva u svezi navodnog plagiranja može ponovno inicirati samo grubim čitanjem propisa uz snažnu političku potporu, koja je, tvrdi, i te kako vidljiva.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!